Moderní mini jablka v županu
Recept na jablka v županu měla ve své kuchařce už Magdalena Dobromila Rettigová. Ovoce balila do křehkého těsta, kterému dnes říkáme linecké. Pokud ale chcete připravit jablka rychleji a moderněji, využijte kupované listové těsto a recept kulináře Petra Stupky na mini jablka s hořkou čokoládou.
- jablka
- listové těsto
- hořká čokoláda
- skořicový cukr
Není potřeba hledat odrůdy miniaturních jablek, naopak si spíše vyhlédněte větší exempláře a z nich kulatým vypichovákem vykrájejte stejnoměrné kuličky.
Z listového těsta vyválejte plát, rozřežte ho na stejnoměrné čtverečky. Do jejich středu dejte trochu hořké čokolády, nejlépe strouhané na hoblinky. Na čokoládu položte jablečnou kuličku obalenou ve skořicovém cukru.
Pak plátek těsta zabalte a pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi pět minut. Následně dopékejte deset minut při 160 stupních. Délka pečení závisí na síle vyváleného těsta.
TIP: Pokud se vám jeví tento miniaturní způsob úpravy příliš složitým, stačí upéci celá jablka v obalu z listového těsta a namísto jádřince vmáčknout do jablíčka směs čokolády, ořechů a rozdrobených sušenek. Pochopitelně délka pečení se zdvojnásobí, neboť i těsto bude vyváleno do silnějšího plátu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.