Lomnický kapr

Velmi jednoduchý, ale skvělý rybí recept nabízí kulinář Petr Stupka. Nazval ho „lomnický kapr“, protože úpravu naživo předváděl na Kaprobraní v Lomnici nad Lužnicí. Porce ryby stačí pouze pokrýt vrstvou bylinkové strouhanky a upéct v troubě na plechu.

Ingredience
  • 600 gramů kapřích filetů
  • 70 gramů strouhanky
  • 50 gramů másla
  • stroužek česneku
  • sůl
  • směs bylinek
  • petrželová, celerová a libečková nať
  • bazalka
  • tymián
  • případně trochu bílého pepře

Máslo nechte v pokojové teplotě změknout.

Bylinky pečlivě nasekejte. Stroužek česneku prolisujte, nebo utřete se solí. Vše pak promíchejte se změklým máslem.

Následně zapracujte do bylinkového másla i strouhanku, případně také trochu bílého pepře.

Filety z kapra nakrájejte na porce. Pokud prořežete drobné kostičky ve hřbetní a ocasní části hustými řezy, nebudete je muset při konzumaci vybírat.

Rybu osolte a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů. Na vrchní stranu porcí pak rozdělte připravenou bylinkovou drobenku a na povrchu ji rozmačkejte.

Takto upravenou rybu vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte 7 až 10 minut (podle velikosti porcí), pak nechte ve vypnuté troubě ještě 5 minut dojít.

Bylinková strouhanka na povrchu má být lehce opečená, ale ne spálená. Samotná ryba by měla být šťavnatá.

Podávejte s chlebem, šťouchanými bramborami nebo lehkým salátem.

    Mohlo by vás zajímat