Lomnický kapr
Velmi jednoduchý, ale skvělý rybí recept nabízí kulinář Petr Stupka. Nazval ho „lomnický kapr“, protože úpravu naživo předváděl na Kaprobraní v Lomnici nad Lužnicí. Porce ryby stačí pouze pokrýt vrstvou bylinkové strouhanky a upéct v troubě na plechu.
- 600 gramů kapřích filetů
- 70 gramů strouhanky
- 50 gramů másla
- stroužek česneku
- sůl
- směs bylinek
- petrželová, celerová a libečková nať
- bazalka
- tymián
- případně trochu bílého pepře
Máslo nechte v pokojové teplotě změknout.
Bylinky pečlivě nasekejte. Stroužek česneku prolisujte, nebo utřete se solí. Vše pak promíchejte se změklým máslem.
Následně zapracujte do bylinkového másla i strouhanku, případně také trochu bílého pepře.
Filety z kapra nakrájejte na porce. Pokud prořežete drobné kostičky ve hřbetní a ocasní části hustými řezy, nebudete je muset při konzumaci vybírat.
Rybu osolte a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem kůží dolů. Na vrchní stranu porcí pak rozdělte připravenou bylinkovou drobenku a na povrchu ji rozmačkejte.
Takto upravenou rybu vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů. Pečte 7 až 10 minut (podle velikosti porcí), pak nechte ve vypnuté troubě ještě 5 minut dojít.
Bylinková strouhanka na povrchu má být lehce opečená, ale ne spálená. Samotná ryba by měla být šťavnatá.
Podávejte s chlebem, šťouchanými bramborami nebo lehkým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.