Salát z červené čekanky a hrušek
Čekanka zajišťuje v žaludku a střevech lepší zužitkování potravy a především detoxikaci. Tuto zeleninu můžete využít pro přípravu salátu. Inspirujte se třeba receptem Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
- 1 malá hlávka radicchia nebo 2 puky bílé čekanky
- 2 hrsti lístků rukoly
- 2 zralé pevné hrušky
- 30 gramů nasekaných lískových oříšků
- Na zálivku:
- 1 lžíce nakládaného zeleného pepře (nebo drceného černého)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička vinného octa
- sůl
Připravíme si zálivku: pepř v pikantním nálevu zalijeme olejem a octem, osolíme a promícháme. Pepř předtím vařečkou trochu podrtíme v misce nebo rozetřeme v hmoždíři. Naložené kuličky jsou měkké, takže je zpracujeme snadno.
Očistíme čekanku, zbavíme ji zavadlých listů a dolní části košťálu. Listy rozdělíme na talíře. Kdyby se nám listy zdály moc velké, překrojíme je nebo natrháme na menší kousky
Hrušky zbavíme stopek a nakrájíme po délce na čtvrtky. Vykrojíme jádřince a pak ovoce rozkrájíme na tenké plátky. Ty naaranžujeme na čekanku a zalijeme polovinou zálivky. Zbylou zálivkou přelijeme lístky rukoly, promícháme a pak je přidáme k čekance. Salát posypeme oříšky a podáváme.
Související
-
Čekanka je u nás dosud nedoceněnou lahůdkou. Máme tipy, jak ji využít v kuchyni
Bledě modré květy se nám vybaví, když se řekne čekanka obecná. Z polní rostlinky však byla vyšlechtěna čekanka listová se světle žlutými puky, která se hodí do kychyně.
-
Zeleninový barevný salát s polníčkem
Salát polníček je bohatý zejména na hořčík, nejdůležitější minerál proti stresu a na podporu kondice. Neměli bychom na něj tedy zapomínat při přípravě lehkých jídel.
-
Jemný pampeliškový salát
Zdravé pokrmy můžeme připravit z pampelišek. Jedlá je celá rostlina. Zkuste salát z pampeliškových listů podle Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.