Čekanka je u nás dosud nedoceněnou lahůdkou. Máme tipy, jak ji využít v kuchyni

Čekanka
Čekanka

Bledě modré květy se nám vybaví, když se řekne čekanka obecná. Z této polní rostlinky však byla vyšlechtěna čekanka listová se světle žlutými puky, které se skvěle hodí do zimní kuchyně. Navíc existuje ještě čekanka kořenová, z níž se tradičně vyráběly kávové náhražky pražením čekankového kořene, takzvané cikorky.

Listová forma čekanky je u nás dosud nedoceněnou lahůdkovou zeleninou. Čekankové puky se sklízejí od prosince do března a dovážejí se převážně z tradičních pěstitelských zemí, tedy Holandska a Belgie. Mají mírně nahořklou chuť, která podporuje obranné síly žaludečního a střevního traktu.

Tento lahodný zimní salát je mimořádně bohatý na vlákniny. Pomáhá zvláště na zažívací a střevní potíže a zvýšenou hladinu cholesterolu a tuků. Buněčné membrány čekanky váží vodu, prodlužují dobu rozmělňování potravy, regulují délku setrvání tráveniny v žaludku a pečují o její rychlejší průchod střevy. Tím jedovaté látky neprodlévají ve střevech příliš dlouho, uvolňuje se zácpa.

Čekanka sice nedodává mnoho živin, ale svými látkami zajišťuje v žaludku a střevech lepší zužitkování potravy a především detoxikaci. Obsahuje hořké látky, které usnadňují produkci žluči, podporují trávení a detoxikují játra. Je bohatá na beta-karoten, který tělo přeměňuje na vitamin A, účinný antioxidant, uplatňující se i při prevenci nádorových onemocnění. V nahořklých listech se nachází vitamin B1, důležitý zdroj energie.

Kvalitní čekanka by měla být bílá, obalená světle žlutými listy a pevná. Puky uchováváme ve tmě, jinak hořknou. Před zpracováním z čekanky odstraníme nevzhledné vrchní listy, pak ji rozřízneme a kuželovitě vykrojíme hořký košťál. Listy rozebereme a opereme pod tekoucí vodou.

Pak můžeme listy libovolně zpracovat, například syrové na saláty, vařit jako zeleninu nebo zapékat či osmahnout. Nejmenšími vnitřními lístečky zdobíme obložené mísy a další pokrmy.

Hořká chuť čekanky se nejlépe neutralizuje přidáním sladkých přísad, například kousků pomeranče, hrušky, jablka, ale také banánu nebo avokáda, hodí se k ní vejce, sýr, šunka a podobně. Pokud nám nechutná typicky nahořklá chuť čekanky v salátu či v nějakém jiném pokrmu, dáme ji před podáním na 15 minut vylouhovat do vlažné osolené vody.

Čekankový salát s pomerančem

Suroviny:
4 středně velké čekankové puky
1 pomeranč
½ avokáda
½ kelímku zakysané smetany (příp. kokosového mléka nebo cottage sýra)
sůl, pepř

Čekanku omyjeme a pokrájíme. Pomeranč a avokádo rovněž nakrájíme na malé kousky a promícháme se zakysanou smetanou (nebo její alternativou). Naplníme do misek.


Dušená čekanka

Suroviny:
2 pokrájené čekankové puky
1 pokrájené červené jablko
2 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
voda
2 lžíce bílého vinného nebo jablečného octa
1 lžíce nakrájené petrželky

Čekanka na pánvi

Všechny suroviny kromě octa a petrželky zalijeme vodou tak, aby byly ponořené, a zvolna vaříme, dokud se tekutina neodpaří. Necháme okapat, pokapeme octem a posypeme petrželkou.


Čekanková polévka

Suroviny:
2 větší čekankové puky
1 litr zeleninového vývaru
200 mililitrů kokosového mléka
sůl, pepř

Dva větší čekankové puky očistíme, rozpůlíme a propláchneme. Střed nakrájíme na proužky. Litr zeleninového vývaru zjemníme kokosovým mlékem, osolíme ho a opepříme. Přidáme čekankové listy a několik minut povaříme, dokud není čekanka měkká.

Polévku rozmixujeme a dochutíme citronovou šťávou nebo jablečným octem.


Čekankový salát s jogurtem

Suroviny:
3 čekankové puky
malý kelímek bílého jogurtu
sůl
lžička datlového nebo kokosového cukru
lžička citronové šťávy

Tři čekankové puky, očistíme a pečlivě omyjeme, nakrájejte na jemné plátky. Jeden malý kelímek bílého jogurtu smícháme se špetkou soli, čajovou lžičkou kokosového nebo datlového cukru a lžičkou citronové šťávy. Smícháme s plátky čekanky a dochutíme.


Salát z červené čekanky a hrušek

Suroviny:
1 malá hlávka radicchia nebo 2 puky bílé čekanky
2 hrsti lístků rukoly
2 zralé pevné hrušky
30 gramů nasekaných lískových oříšků

Čekankový salát

Na zálivku:
1 lžíce nakládaného zeleného pepře (nebo drceného černého)
2 lžíce olivového oleje
1 lžička vinného octa
sůl

Připravíme si zálivku: pepř v pikantním nálevu zalijeme olejem a octem, osolíme a promícháme. Pepř předtím vařečkou trochu podrtíme v misce nebo rozetřeme v hmoždíři. Naložené kuličky jsou měkké, takže je zpracujeme snadno.

Očistíme čekanku, zbavíme ji zavadlých listů a dolní části košťálu. Listy rozdělíme na talíře. Kdyby se nám listy zdály moc velké, překrojíme je nebo natrháme na menší kousky

Hrušky zbavíme stopek a nakrájíme po délce na čtvrtky. Vykrojíme jádřince a pak ovoce rozkrájíme na tenké plátky. Ty naaranžujeme na čekanku a zalijeme polovinou zálivky. Zbylou zálivkou přelijeme lístky rukoly, promícháme a pak je přidáme k čekance. Salát posypeme oříšky a podáváme.

Spustit audio

Související