Inspirace na smoothie, skvělé koktejly z ovoce a zeleniny
Smoothie drinky, husté koktejly z ovoce, zeleniny, nebo obojího současně, mohou být zajímavým a zdravým osvěžením letního jídelníčku. Dnes jsou velmi módní záležitostí. Často se do nich přidávají ještě mléčné produkty, semínka, oříšky a podobně.
Na přípravu smoothie potřebujete především dobrý mixér, v němž všechny suroviny rozmixujete na hladkou, hebkou a nadýchanou směs. Ideální je mixér s velkými zubatými noži, které dokáží zpracovat například i syrovou kořenovou zeleninu.
Variací na smoothie můžete vymyslet nespočet. Nebojte se experimentovat. U těchto koktejlů nejde o to dodržet přesně nějaký recept, ale spíše tvořit.
Nabízíme několik kombinací, které můžete vyzkoušet, přesný poměr jednotlivých surovin není důležitý.
Ovocná snídaně
Rozmixujte banán, jablko, jahody, spařené ovesné vločky, bílý jogurt, mátu a chia semínka.
Klasika ze zahrady
Mrkev, celer, petržel, hlávkový salát, cuketa, jablko, trocha vody, salátové koření, sůl, pepř, ocet balsamico, trocha toastového chleba.
Variace na polévku gazpacho
Papriky, rajčatový protlak, nebo pasírovaná rajčata, okurka, cuketa, jablko, svařený ocet, cukr, sůl, pepř, česnek, toastový chléb.
Zaručené osvěžení
Jablko, jahody, maliny, rybíz, višně, meloun, šalvějový sirup.
Letní mix
Meruňky, maliny, jablka, tvaroh, kysaná smetana, nebo mléko.
Vydatný a ozdravný drink
Brokolice, jablka, cuketa, tvaroh, jogurt, bazalka, chilli omáčka, sůl.
Grilované smoothie
Opečené papriky, cibule, cukety, případně i lilek, rajčatový protlak, chilli omáčka, grilovací koření, sůl, pepř.
Související
-
Jahodová Pavlova
Pavlova je australský dezert pojmenovaný po ruské primabaleríně Anně Pavlové. Připravuje se tak, že se sušené kousky sněhové hmoty kombinují se šlehačkou a ovocem.
-
Recepty z rajčat. Zapečte je, připravte polévku a domácí kečup
Konzumace rajčat je jednoznačně vhodná. Rajská jablíčka zlepšují náladu, posilují imunitu i zlepšují zažívání. V kuchyni je můžete využít na mnoho způsobů.
-
Studené polévky na léto – gazpacho a starodávná okurková
Spoustu inspirace pro léto v kuchyni nabízí oblast Středozemního moře. Připravuje se tu třeba proslulá ledová polévka gazpacho z rajčat, cibule, česneku a červené papriky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.