Jahodové tvarohové knedlíky – klasické hanácké i bezlepkové

Tvarohové knedlíky patří mezi nejoblíbenější jídla, která se připravují z jahod. Kulinář Petr Stupka v pořadu Kuchařské čarování nabídl dva různé recepty na jejich přípravu.

Tvarohové knedlíky z Hané

Suroviny:
500 gramů plnotučného měkkého tvarohu
4 vejce
5 rohlíků nakrájených na kostičky
2 až 3 lžíce hrubé mouky
100 gramů másla
1 lžička soli
jahody a cukr k podávání
dle chuti šlehačka či kysaná smetana na ozdobení

Tvaroh utřete se žloutky a s máslem. Přidejte rohlíky, promíchejte a nechte chvilku odpočinout. Do bílků přidejte špetku soli a ušlehejte z nich pevný sníh. Přidejte mouku a smíchejte s tvarohem.

Z těsta vytvarujte knedlíky o něco menší než tenisové míčky a vařte je asi 20 minut ve vroucí osolené vodě. Podávejte s pokrájenými jahodami smíchanými s cukrem a ozdobenými šlehačkou.

Tvarohové bezlepkové knedlíky

Tyto rychlé a výborné tvarohové knedlíky připravíte tak, že smícháte 250 gramů měkkého tvarohu s jedním vajíčkem a hrstí kukuřičné krupice (polenty). Nezapomeňte těsto trochu osolit.

Těsto nechte asi čtvrthodinku nebo dvacet minut odpočinout. Za tu dobu do sebe polenta natáhne vlhkost z tvarohu.

Zkuste, zda těsto drží a nerozváří se. Záleží totiž na vodnatosti tvarohu. Případně těsto dohustěte krupicí, nebo do něho přidejte lžičku škrobové moučky.

Pak už tvořte z těsta kulaté knedlíky a šup s nimi do vroucí osolené vody. Vařte podle velikosti 3 až 5 minut. Na talíři je rozkrojte a přelijte jahodovou nebo jinou ovocnou omáčkou. Když vše doplníte kysanou smetanou, sklidíte zasloužené ovace.

autor: Petr Stupka