Kapr v houbové remuládě
K podzimu patří výlovy, a tak se určitě hodí připravit nějaké dobré rybí jídlo. Kulinář Petr Stupka, autor pořadu Kuchařské čarování, nabízí svůj recept na kapra v houbové remuládě.
- 800 gramů kapra
- 250 gramů majonézy
- 350 gramů nakládaných kyselých hub
- menší cibule
- sůl
- citronová šťáva
- olej
Záleží jenom na vás, zda bude remuláda spíše majonézová, nebo převládnou houby. Já osobně výrazný nálev z hub zašlehám do majonézy a přidám i několik jemně posekaných hub, případně cibulku a další zeleninu, je-li součástí zavařených hub. Ostatní houby pak nechám na samotné ozdobení pokrmu.
Filety z kapra osolte a nechte hodinku proležet. Potom maso osušte papírovou utěrkou a zprudka opečte na oleji, nebo potřete olejem a pečte na grilu. Stačí poměrně krátká úprava.
Ještě teplé maso pokapejte citronovou šťávou, nebo octem a po chvíli, až vychladne, ho vložte do připravené remulády. Dělám to zpravidla tak, že nechám kůži z filetu navrch, aby zůstala čistá, a celý spodek ryby leží v remuládě. Takto upravenou rybu nechte do druhého dne dobře zakrytou proležet v lednici.
Podávejte na listech salátu s opečenými toasty, dozdobte malým rajčátkem a houbami.
Související
-
Kapr podle pánů z Rožmberka
Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.
-
Rybí recepty – kapří hranolky, štika s modrým sýrem, candát na šalvěji
Začaly podzimní výlovy, je tedy ideální čas na pochoutky z ryb. Jedním z nejlepších způsobů přípravy je pečení v troubě, na Třeboňsku jsou oblíbené také kapří hranolky.
-
Kapr bez kostí? Jde to, zkuste jednoduchý trik a upečte si výborné rybí biftečky
Specialitou kulináře Petra Stupky, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování, je kapr bez kostí. Tajemství spočívá v jednoduchém triku s ostrým nožem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.