Kapr bez kostí? Jde to, zkuste jednoduchý trik a upečte si výborné rybí biftečky
Specialitou kulináře Petra Stupky, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování, je kapr bez kostí. Tajemství spočívá v jednoduchém triku – filety z kapra se nakrájí na tenké proužky ostrým nožem.
„Kapra nakrájím od hřbetu kolmo dolů na plátky a proužky o síle dvou nebo tří milimetrů. Tím překrájím kosti na maličké kousky a ty nám přestanou vadit a normálně je spolykáme. S takto jemně nakrájeným kapřím masem pak můžete začít v pravém slova smyslu čarovat,“ říká Petr Stupka.
Kapří biftečky
K masu stačí přidat trochu tekutiny, sůl a koření, případně trošku škrobu. Pak už v troubě nebo na pánvi snadno upečete výborné biftečky.
K 500 až 600 gramům kapřích filetů nakrájených na tenoučké plátky přidejte 100 mililitrů tekutiny (voda, mléko, nebo i pivo) a k tomu 15 gramů soli a koření.
Několik tipů na okořenění:
- model dětský – jemně mrkev, celer, petrželová nať, smetana, sůl
- model dámský – muškátový květ, sůl, smetana, paprika mletá, strouhaný sýr, případně vejce, semínka, nebo i brokolice
- model chlapácký – kapr a la klobása – slanina, česnek, pivo, cibule, paprika, kmín, zázvor
Všechny suroviny a přísady je nutné důkladně promíchat. Můžete je nechat i odpočinout v chladu, ale není to nutné. Pak namočenýma rukama tvořte koule, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, lehce je smáčkněte na placičky.
Pečte v předehřáté troubě – podle velikosti 5 až 7 minut při teplotě nad 200 stupňů. Biftečky můžete také upéct na pánvi, nejlépe na sádle. Jako příloha se hodí pórkové šťouchané brambory.
Související
-
Kapr podle pánů z Rožmberka
Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.
-
Rybí recepty – kapří hranolky, štika s modrým sýrem, candát na šalvěji
Začaly podzimní výlovy, je tedy ideální čas na pochoutky z ryb. Jedním z nejlepších způsobů přípravy je pečení v troubě, na Třeboňsku jsou oblíbené také kapří hranolky.
-
Italský sekaný řízek se sýrem
V originále se tento sekaný řízek připravuje z telecího masa, ale můžete snadno použít maso kuřecí nebo ještě lépe krůtí. Dále v Itálii pochopitelně používají parmazán.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka