Kapr bez kostí? Jde to, zkuste jednoduchý trik a upečte si výborné rybí biftečky
Specialitou kulináře Petra Stupky, kterého znáte z pořadu Kuchařské čarování, je kapr bez kostí. Tajemství spočívá v jednoduchém triku – filety z kapra se nakrájí na tenké proužky ostrým nožem.
„Kapra nakrájím od hřbetu kolmo dolů na plátky a proužky o síle dvou nebo tří milimetrů. Tím překrájím kosti na maličké kousky a ty nám přestanou vadit a normálně je spolykáme. S takto jemně nakrájeným kapřím masem pak můžete začít v pravém slova smyslu čarovat,“ říká Petr Stupka.
Kapří biftečky
K masu stačí přidat trochu tekutiny, sůl a koření, případně trošku škrobu. Pak už v troubě nebo na pánvi snadno upečete výborné biftečky.
K 500 až 600 gramům kapřích filetů nakrájených na tenoučké plátky přidejte 100 mililitrů tekutiny (voda, mléko, nebo i pivo) a k tomu 15 gramů soli a koření.
Několik tipů na okořenění:
- model dětský – jemně mrkev, celer, petrželová nať, smetana, sůl
- model dámský – muškátový květ, sůl, smetana, paprika mletá, strouhaný sýr, případně vejce, semínka, nebo i brokolice
- model chlapácký – kapr a la klobása – slanina, česnek, pivo, cibule, paprika, kmín, zázvor
Všechny suroviny a přísady je nutné důkladně promíchat. Můžete je nechat i odpočinout v chladu, ale není to nutné. Pak namočenýma rukama tvořte koule, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, lehce je smáčkněte na placičky.
Pečte v předehřáté troubě – podle velikosti 5 až 7 minut při teplotě nad 200 stupňů. Biftečky můžete také upéct na pánvi, nejlépe na sádle. Jako příloha se hodí pórkové šťouchané brambory.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.