Pečená treska s bylinkami a rajčaty
Rybí maso dodá organismu značnou část potřebné denní dávky bílkovin, dostatek vitaminu B12 i jódu. Zkuste třeba tresku podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
2 filety z tresky bez kůže
2 dobře uzrálá rajčata pokrájená na plátky
1 větší špetka sušené bylinkové směsi
sůl, pepř
Rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Kousky ryby položíme na čtverce alobalu, které by měly asi o 4 centimetry přečnívat. Okraje zahneme tak, aby vytvořily mělké misky, a položíme je na pekáč.
Na každý filet položíme plátek rajčete a okořeníme špetkou sušených bylinek, dosolíme, opepříme. Pečeme zhruba 12 minut, dokud nebude ryba hotová. Upečené maso je neprůhledně bílé.
Opatrně přeneseme na dva předehřáté talíře, stáhneme ryby z alobalu, polijte vypečenou šťávou a můžeme podávat.
Související
-
Makrela pečená se zeleninou
Makrela je bohatá na zdravé tuky a bílkoviny, které udržují pocit sytosti a napomáhají úbytku váhy. Pokrmy z této ryby by tak na našem stole neměly chybět.
-
Jedna malá porce ryby dodá až polovinu potřebné dávky bílkovin a zdravé tuky pro srdce
Ryby, zvláště ty mořské pocházející ze studených vod, velice prospívají správné kondici a vitalitě těla. Měly by se tedy stát povinnou položkou na našich talířích.
-
Rybí recepty – kapří hranolky, štika s modrým sýrem, candát na šalvěji
Začaly podzimní výlovy, je tedy ideální čas na pochoutky z ryb. Jedním z nejlepších způsobů přípravy je pečení v troubě, na Třeboňsku jsou oblíbené také kapří hranolky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.