Pečený květák s kurkumou

Koření kurkuma je známé tím, že potlačuje zánět, je prevencí proti demenci a Alzheimerově chorobě, bojuje proti bolestem kloubů i osteoporóze. Vyplatí se ho proto používat při vaření. Jeden z receptů nabídla v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.

Suroviny:
1 květák
1 polévková lžíce olivového nebo kokosového oleje
1 polévková lžíce kurkumy
špetka mletého kmínu
sůl a pepř podle chuti

Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Květák rozdělíme na růžičky. Ty dáme do nádoby na pečení a přidáme olej, kurkumu, kmín a sůl a promícháme.

Nádobu zakryjeme alobalem, abychom zabránili spálení růžiček, a pečeme 35 až 40 minut. Poté odstraníme alobal a dopečeme dalších asi 15 minut.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová