Pečený květák s kurkumou
Koření kurkuma je známé tím, že potlačuje zánět, je prevencí proti demenci a Alzheimerově chorobě, bojuje proti bolestem kloubů i osteoporóze. Vyplatí se ho proto používat při vaření. Jeden z receptů nabídla v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
1 květák
1 polévková lžíce olivového nebo kokosového oleje
1 polévková lžíce kurkumy
špetka mletého kmínu
sůl a pepř podle chuti
Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Květák rozdělíme na růžičky. Ty dáme do nádoby na pečení a přidáme olej, kurkumu, kmín a sůl a promícháme.
Nádobu zakryjeme alobalem, abychom zabránili spálení růžiček, a pečeme 35 až 40 minut. Poté odstraníme alobal a dopečeme dalších asi 15 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.