Včelí zázrak. Propolis ničí rakovinové buňky, likviduje bradavice, léčí spáleniny

30. listopad 2018

Propolis je látka, na kterou po tisíciletí nedali dopustit staří Řekové, Římané a Egypťané. Cenili si širokých léčebných účinků tohoto včelího produktu a také bezpečné aplikace.

Propolis je produktem včel, které touto látkou zpevňují a dezinfikují úly. Včely sbírají z borovic a dalších stálezelených dřevin aromatické látky pryskyřičného původu a mísí je s výtažky svých hlavových žláz. V úlu je propolis měkký a vláčný, ale po vytažení do chladnějšího prostředí tvrdne. Špatně se rozpouští ve vodě, proto jsou mnohem častější tinktury s obsahem alkoholu.

Propolis obsahuje více než 300 látek s antioxidačními účinky. Jeho složení je však proměnlivé a závisí z větší části na místě, kde byl vyroben a nasbírán.

Za tři dny zničil 67 procent nádoru

Jednou z nejprobádanějších složek je látka, které se ve zkratce říká CAPE. Má mimořádné léčebné účinky, z nichž vyniká silné protinádorové působení. Pouhé dva dny stačily na to, aby CAPE ze 47 procent zlikvidovala buňky rakoviny plic. Po třetím dnu byly buňky nádoru zničeny již z více než 67 procent.

Tyto mimořádné výsledky zopakovaly a potvrdily výzkumy na mnoha dalších typech rakoviny, například rakoviny prsu, kůže, žaludku, slinivky břišní a neoperovatelné rakoviny mozku. CAPE ničí nádorové buňky, zastavuje nádorový růst a je prevencí procesu, při kterém se rakovinná buňka obklopuje novými a novými kapilárami, které ji zásobují živinami.

Název propolis pochází z řečtiny a znamená něco jako předměstí nebo obrana města. Stejným způsobem se včely chrání před vlivem mikrobů, virů, kvasinek a hub. Pokud do včelstva pronikne nezvaný host, například rejsek, včely rozkládající se tělo potáhnou silnou vrstvou propolisu, a tak se chrání před nakažením.

Med léčí už tisíce let. Doporučuje se na hojení ran, snížení cholesterolu i při kocovině

Med

Med jako oblíbené sladidlo provází lidskou kulturu po tisíciletí. Nejen, že se egyptská Kleopatra v medu a mléce koupala, ale již ve starověku to bylo i oblíbené platidlo a ódy na jeho prospěšnost pěly starobylé indické védy.

U lidí má propolis výrazně antimikrobiální, antimykotické a antivirové účinky. Také pomáhá hojit rány a abscesy. U dětí snižuje výskyt respiračních nemocí, zánětů středního ucha a projevů běžného nachlazení.

Je užitečný při spáleninách. Z roku 2002 pochází studie, která prokázala stejnou efektivitu propolisu na spáleniny druhého stupně jako běžně užívané léčivo. Řečtí a římští lékaři ho užívali k dezinfekci dutiny ústní, potlačuje záněty dásní, předchází tvorbě zubního plaku a potažmo i zubních kazů.

V tříměsíční studii aplikovalo čtyřikrát denně 135 pacientů propolis na různé druhy bradavic. Ty vymizely u téměř 75 procent z nich. Velmi úspěšně také zafungoval v případě oparu genitálu, kde 24 z 30 lidí pomohl k úplnému vyléčení, což bylo více než při užití běžného léku.

V maloobchodní síti lze koupit různé produkty s obsahem propolisu, kdy je buď součástí dalších přírodních látek, nebo hlavní ingrediencí. Užívat ho můžeme vnitřně i zevně. Opatrní ovšem musíme být při alergické reakci na med, lze předpokládat, že stejně bouřlivě může náš organismus reagovat i s propolisem.

Tinktura s propolisem

Jeden objemový díl propolisu rozmícháme ve dvou objemových dílech 96procentního ethanolu. Ve vhodné nádobě s uzávěrem při pokojové teplotě a za občasného míchání macerujeme několik dní.

Hrubé nečistoty ze získané suspenze odfiltrujeme přes několik gáz. Filtrací přes filtrační papír odstraníme zbytek kalu. Získaná tinktura je nasycený roztok propolisu. Podle potřeby ředíme etylalkoholem, glycerinem nebo vodou.

Poznámka: rozpouštění v etylalkoholu o nižších koncentracích (60 až 80 procent) uvolňuje ze suroviny další látky rozpustné pouze ve vodě.

Mast s propolisem

Připravenou tinkturu s propolisem smícháme s vepřovým sádlem, opatrně zahřejeme na 50 stupňů Celsia a mícháme do odpaření etylalkoholu.

Tinkturu je možné takto vpravit také do masťového základu zakoupeného v lékárně. Mast se používá jako desinfekční a hojivý prostředek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.