Polévka s čínským jamem
Mnohé léčivé schopnosti má divoký čínský jam, mimo jiné upravuje hormonální nerovnováhu a působí jako antidepresivum. Jak ho ale využít v kuchyni? O svůj recept se podělila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
1 šálek rozemletého jamu čínského
1 nakrájený sladký brambor (batát)
1 šálek prosa na noc namočeného
1 šálek rozemletých mandlí
Všechny přísady vložíme do hrnce. Přidáme šest šálků vody a vaříme po dobu 30 minut na mírném ohni.
Dochutíme špetkou soli a pepře a konzumujeme nejlépe na lačný žaludek.
Související
-
Čínský jam je kořen nabitý zdravím. Mimo jiné dodává energii a stará se o hormonální rovnováhu
Divoký čínský jam je pro nás stále trochu exotický, i když by nemusel. Tato léčivá rostlina se totiž dokáže adaptovat na naše podmínky a je možné ji také pěstovat doma.
-
Přirozeným zabijákem kmenových buněk rakoviny je ženšen, ale i další přírodní produkty
Ženšen je již tisíce let známým a mocným tonikem pro zdraví. Nový výzkum ukazuje, že může být spolu s dalšími rostlinami vysoce efektivním doplňkovým léčivem při rakovině.
-
Předejít chřipce můžeme díky medu, ovoci, červené řepě a přísunu vlákniny
Obáváte se infekcí, respiračních chorob nebo chronických onemocnění, jako je zánět středního ucha nebo močových cest? Zkuste se stravovat tak, abyste je minimalizovali.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.