Mlynářská polévka z podlesí

Originální polévku připravil při akci na Hoslovickém mlýně kulinář Petr Stupka. Nazval ji Mlynářská polévka z podlesí. „Je to pokrm starodávný a současný zároveň. Už zapomínáme, jak byly dávné hospodyně vynalézavé a kterak z toho, co měly v kuchyni, spíži a na zahrádce, uvařily skvělou krmi," říká.

Ingredience
  • kousek sádla
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • sušené houby
  • ovesné vločky
  • mléko
  • podmáslí
  • lupení ze zahrádky
  • několik vajec
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • drcený kmín

Na sádle opékejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli spolu s drceným kmínem. V rendlíku si namočte a povařte sušené houby a až změknou, posekejte je na drobné kousky.

Když zelenina zavoní, přidejte ovesné vločky, nejlépe lehce posekané, a také je spolu se zeleninou trochu osmahněte.

Potom přilijte mléko, odvar z hub a vše osolte. Přiveďte k varu a krátce vařte, až se vločky rozvaří a polévku zahustí.

Nasekejte si různé lupení ze zahrádky a bylinky – petržel, pažitka, libeček, špenát, mangold, hlávkový salát, cibulová nať a podobně.

Do polévky nakonec přidejte posekané houby, nakyslé podmáslí a připravené lupení. Vzápětí do ní rozklepněte několik vajec. Ty rozkvedlejte a polévku ještě trochu dochuťte octem a cukrem.

Související

  • Mlynářský houbový guláš a štýrské vepřové

    Recepty na jídla, k jejichž přípravě v podstatě potřebujete jen jeden hrnec, nabízí kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte houbový guláš nebo jednu z variant na dušené vepřové.

  • Kořeněná květáková polévka

    Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.

  • Kapr podle pánů z Rožmberka

    Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.