Mlynářská polévka z podlesí
Originální polévku připravil při akci na Hoslovickém mlýně kulinář Petr Stupka. Nazval ji Mlynářská polévka z podlesí. „Je to pokrm starodávný a současný zároveň. Už zapomínáme, jak byly dávné hospodyně vynalézavé a kterak z toho, co měly v kuchyni, spíži a na zahrádce, uvařily skvělou krmi," říká.
- kousek sádla
- kořenová zelenina
- cibule
- sušené houby
- ovesné vločky
- mléko
- podmáslí
- lupení ze zahrádky
- několik vajec
- ocet
- cukr
- sůl
- drcený kmín
Na sádle opékejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli spolu s drceným kmínem. V rendlíku si namočte a povařte sušené houby a až změknou, posekejte je na drobné kousky.
Když zelenina zavoní, přidejte ovesné vločky, nejlépe lehce posekané, a také je spolu se zeleninou trochu osmahněte.
Potom přilijte mléko, odvar z hub a vše osolte. Přiveďte k varu a krátce vařte, až se vločky rozvaří a polévku zahustí.
Nasekejte si různé lupení ze zahrádky a bylinky – petržel, pažitka, libeček, špenát, mangold, hlávkový salát, cibulová nať a podobně.
Do polévky nakonec přidejte posekané houby, nakyslé podmáslí a připravené lupení. Vzápětí do ní rozklepněte několik vajec. Ty rozkvedlejte a polévku ještě trochu dochuťte octem a cukrem.
Související
-
Mlynářský houbový guláš a štýrské vepřové
Recepty na jídla, k jejichž přípravě v podstatě potřebujete jen jeden hrnec, nabízí kulinář Petr Stupka. Vyzkoušejte houbový guláš nebo jednu z variant na dušené vepřové.
-
Kořeněná květáková polévka
Květák je bohatým zdrojem antioxidačních a protinádorových látek. Mezi zdravá jídla, která z něj lze připravit, patří polévka. O svůj recept se podělila Štěpánka Kutišová.
-
Kapr podle pánů z Rožmberka
Autentický recept získal ve státním archivu na zámku v Třeboni autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte tuto rybí pochoutku i vy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.