Mlynářská polévka z podlesí
Originální polévku připravil při akci na Hoslovickém mlýně kulinář Petr Stupka. Nazval ji Mlynářská polévka z podlesí. „Je to pokrm starodávný a současný zároveň. Už zapomínáme, jak byly dávné hospodyně vynalézavé a kterak z toho, co měly v kuchyni, spíži a na zahrádce, uvařily skvělou krmi," říká.
- kousek sádla
- kořenová zelenina
- cibule
- sušené houby
- ovesné vločky
- mléko
- podmáslí
- lupení ze zahrádky
- několik vajec
- ocet
- cukr
- sůl
- drcený kmín
Na sádle opékejte nastrouhanou kořenovou zeleninu a cibuli spolu s drceným kmínem. V rendlíku si namočte a povařte sušené houby a až změknou, posekejte je na drobné kousky.
Když zelenina zavoní, přidejte ovesné vločky, nejlépe lehce posekané, a také je spolu se zeleninou trochu osmahněte.
Potom přilijte mléko, odvar z hub a vše osolte. Přiveďte k varu a krátce vařte, až se vločky rozvaří a polévku zahustí.
Nasekejte si různé lupení ze zahrádky a bylinky – petržel, pažitka, libeček, špenát, mangold, hlávkový salát, cibulová nať a podobně.
Do polévky nakonec přidejte posekané houby, nakyslé podmáslí a připravené lupení. Vzápětí do ní rozklepněte několik vajec. Ty rozkvedlejte a polévku ještě trochu dochuťte octem a cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.