Houbové thé s drožďovou zavářkou

„Když jsem poprvé slyšel termín houbové thé v jednom věhlasném pražském hotelu, byl jsem opravdu zvědavý, jaký čaj to bude. A byla to polévka – temně hnědá, silná, připravená z kořenové zeleniny a směsi hub,“ vzpomíná kuchař Petr Stupka a vysvětluje, jak takovou polévku uvařit.

Ingredience
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • pórek, kapusta (nemusí být)
  • směs hub
  • sůl
  • kmín
  • droždí
  • vejce
  • kukuřičná strouhanka
  • škrob
  • petrželová nať

Příprava vývaru je jednoduchá. Stačí rozličné kousky zeleniny – kořenové, cibule, pórku a třeba i kousek kapusty. Vše nadrobno nakrájejte a zvolna vařte s houbami, kmínem a trochou soli. Když přidáte i trochu sušených hub, bude vývar tmavší.

Mezitím si připravte zavářku do polévky. Na jemno nakrájenou cibulku zpěňte na tuku. Přidejte droždí a nechte ho zapěnit spolu s cibulkou. Pozor, abyste směs nespálili, chce to jen mírné teplo.

Když vše zchladne, vmíchejte vejce a kukuřičnou krupici (polentu). Můžete přidat i trochu měkkého tvarohu. Dále přidejte škrob, aby to drželo, a také posekanou petrželovou nať.

Nechte vše trochu nabobtnat a pak tvořte nočky, nebo udělejte přes síto kapání.

Zavářet můžete do scezené polévky, ale ta se tím zakalí. Lepší je proto zavářet zvlášť v osolené vodě a pak až vložit hotovou zavářku do polévky.

Související

  • Wintrova pivní polévka s opečeným chlebem

    Recept na Wintrovu pivní polévku nabízí kulinář Petr Stupka. Kde se vzal její název? „Vzpomínám rád na dobu studií a povídání s panem Wintrem, moudrým hospodským,“ vypráví.

  • Polévka zelnice

    Starodávný recept na polévku z kysaného zelí přijde v zimním čase k chuti. V době chřipkových a jiných epidemií vám navíc pomůže posílit imunitu.

  • Blesková pórková polévka se sýrem a kmínová praženka

    Polévka je grunt, říkaly babičky. O tom, že konzumace polévek přináší samá pozitiva, je přesvědčen i kuchař Petr Stupka. Příprava některých z nich ani nezabere moc času.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

zlenice.jpg

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...