Chřestový salát
Mladé výhonky chřestu jsou očistné a omlazující, to věděli už naši předkové. Chřest se hodí třeba do lehkého salátu s tuňákem, rajčaty a ředkvičkami. Zkuste si ho připravit podle receptu kulináře Petra Stupky.
- 500 gramů zeleného chřestu
- 200 gramů rajčat
- 120 gramů ředkviček
- 80 gramů paštiky z tuňáka
- 120 gramů kysané smetany
- výhonky řeřichy
- sůl
- cukr
- citronová šťáva
Zelený chřest na spodní oschlé straně zařízněte, nebo odlomte. Případně jeho spodní část oloupejte.
Chřest krátce vařte ve slané a trochu oslazené vodě – přibližně dvě minuty, aby zůstal na skousnutí stále pevný a křupavý. Po uvaření ho zchlaďte studenou vodou a nakrájejte na libovolné kousky.
Paštiku z tuňáka promíchejte s kysanou smetanou, trochou citronové šťávy, nastrouhanými ředkvičkami a podle vaší chuti případně vše lehce osolte.
Vzniklý smetanový dip pak nalijte přes vychlazený chřest, doplňte výhonky řeřichy, rajčaty a podávejte nejlépe s celozrnným pečivem.
Pro povýšení výživové hodnoty můžete salát doplnit vařenými vejci.
Související
-
Jak správně nakoupit a poté uvařit chřest
Nejen velmi dobrý, ale také zdravý je chřest. Pomáhá ledvinám, dodává vitamíny, posiluje imunitní systém. Co si s ním ale v kuchyni počít? Inspirujte se tipy Petra Stupky.
-
Chřestové ragú
Na jaře přichází sezóna chřestu. Tato lahůdková zelenina může zpestřit váš jídelníček. Jak ji připravit? Zkuste recept kulináře Petra Stupky z pořadu Kuchařské čarování.
-
Teplý salát s máslovým chřestem a pečenými bramborami
Chřest je chutná zelenina, kterou bychom na jaře neměli opominout. Jak ho připravit? Výborný je třeba v salátu s bramborami. Vyzkoušejte recept kulináře Petra Stupky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.