Chřestový salát
Mladé výhonky chřestu jsou očistné a omlazující, to věděli už naši předkové. Chřest se hodí třeba do lehkého salátu s tuňákem, rajčaty a ředkvičkami. Zkuste si ho připravit podle receptu kulináře Petra Stupky.
- 500 gramů zeleného chřestu
- 200 gramů rajčat
- 120 gramů ředkviček
- 80 gramů paštiky z tuňáka
- 120 gramů kysané smetany
- výhonky řeřichy
- sůl
- cukr
- citronová šťáva
Zelený chřest na spodní oschlé straně zařízněte, nebo odlomte. Případně jeho spodní část oloupejte.
Chřest krátce vařte ve slané a trochu oslazené vodě – přibližně dvě minuty, aby zůstal na skousnutí stále pevný a křupavý. Po uvaření ho zchlaďte studenou vodou a nakrájejte na libovolné kousky.
Paštiku z tuňáka promíchejte s kysanou smetanou, trochou citronové šťávy, nastrouhanými ředkvičkami a podle vaší chuti případně vše lehce osolte.
Vzniklý smetanový dip pak nalijte přes vychlazený chřest, doplňte výhonky řeřichy, rajčaty a podávejte nejlépe s celozrnným pečivem.
Pro povýšení výživové hodnoty můžete salát doplnit vařenými vejci.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.