Kečup podle babičky
Kečup obvykle kupujeme v obchodě, ale zvláště v době, kdy vrcholí sezona rajčat, můžeme zkusit připravit i vlastní domácí. Kulinář Petr Stupka nabízí tradiční recept našich babiček.
- 4 kilogramy rajčat
- 5 velkých cibulí
- ¼ velkého celeru
- 1 lžička nového koření
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička koriandru
- špetka hřebíčku
- pár kuliček jalovce
- 4 bobkové listy
- zlomek skořice
- 5 lžic soli
- 200 mililitrů octa
- 400 mililitrů cukru
Do plátěného, či gázového pytlíčku zavažte po lžičce nového koření, celého pepře a koriandru, přidejte špetku hřebíčku, pár kuliček jalovce, čtyři bobkové listy, zlomek skořice.
Pak oloupejte čtyři kilogramy rajčat a pět velkých cibulí. K tomu oloupejte a pokrájejte čtvrtku velkého celeru. Přidejte pytlíček s kořením, dále pět lžic soli, dvě deci octa a jednou tolik cukru. Podlijte trochou vody a vařte do zhoustnutí.
Kdo má rád ostřejší, může přidat dvě feferonky. Kdo radši jemnější, nastrouhá pět nakyslých oloupaných jablek.
Nakonec vyjměte koření a případně papričky a vše do hladka rozmixujte. Lze též propasírovat přes husté síto.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.