Alchymie bramborového salátu
Bramborový salát má mnoho podob. A pokud se zadaří, jsou všechny výtečné. A dokonce i zdravé – ne do všech salátů je nutné dávat majonézu. Pár tipů má kulinář Petr Stupka.
Bavorská variace
Ještě teplé brambory přelijte taktéž teplým dresinkem vyšlehaným z cibule, soli, oleje, hořčice, octa a medu. Případně vše doplní ještě nakládané okurky.
Italský bramborový salát
V Itálii jsem ochutnal bramborový salát ve studené variantě a v podstatě šlo o plátky vařených brambor, včetně slupky, přelité zeleným pestem připraveným z olivového oleje, rozmixované rukoly a petržele (případně i bazalky), česneku, soli a pomletého pepře. Navrch patří ještě nakrájená jarní cibulka smíchaná s nasekanou sardelkou a nezbytným strouhaným parmazánem.
Anglický salát
Třetí varianta salátu je, řekněme, ostrovní, neb pochází od věhlasného kuchaře Jamieho Olivera. Připravíte ji tak, že vyšleháte olivový olej spolu s citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.
Pak už jen přidáte do dresinku jemně posekaný kopr a žloutky vařených vajec. Bílky nasekáte na větší kousky a přidáte k bramborám spolu s dresinkem.
Domácí bramborový obyčejný
Můj základní fígl pro ochucení bramborového salátu je svaření cukru, octa a soli. Zpravidla dávám polovinu objemu octa a druhou cukru a doplním sůl. Řekněme 200 gramů cukru, 200 mililitrů octa a 20 gramů soli. Vždy ale záleží na vás, jak chcete salát sladký, nebo zda má být více kyselý.
Pak už stačí jen nakrájet trochu jarní cibulky, nastrouhat pár sterilovaných okurek a přidat svařený dresink a trochu oleje, Promíchat a je hotovo.
I zde můžete přidat do směsi plnotučnou, či kremžskou hořčici, rozsekaná vejce, povařené nitky mrkve, ale třeba i spařené špenátové listy či řapíkatý celer. Trochu kysané smetany vmíchané až před podáváním váš salát doslova požehná.
Související
-
Kulinářské tipy a fígle pro přípravu štědrovečerního menu
Rybí polévka, smažený kapr, bramborový salát a vánočka se budou servírovat na Štědrý den. Kuchař Petr Stupka proto přináší několik tipů, jak dobře zvládnout přípravu.
-
Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky
Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů.
-
Perfektně upletená vánočka ze šesti pramenů? Trénujte s provazy, radí Petr Stupka
Návodů na pletení vánočky existuje několik, někdy se například pracuje se třemi patry, která se skládají na sebe. Kuchař Petr Stupka ale doporučuje uplést vánočku najednou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.