Alchymie bramborového salátu

Bramborový salát má mnoho podob. A pokud se zadaří, jsou všechny výtečné. A dokonce i zdravé – ne do všech salátů je nutné dávat majonézu. Pár tipů má kulinář Petr Stupka.

Bavorská variace

Ještě teplé brambory přelijte taktéž teplým dresinkem vyšlehaným z cibule, soli, oleje, hořčice, octa a medu. Případně vše doplní ještě nakládané okurky.

Italský bramborový salát

V Itálii jsem ochutnal bramborový salát ve studené variantě a v podstatě šlo o plátky vařených brambor, včetně slupky, přelité zeleným pestem připraveným z olivového oleje, rozmixované rukoly a petržele (případně i bazalky), česneku, soli a pomletého pepře. Navrch patří ještě nakrájená jarní cibulka smíchaná s nasekanou sardelkou a nezbytným strouhaným parmazánem.

Anglický salát

Třetí varianta salátu je, řekněme, ostrovní, neb pochází od věhlasného kuchaře Jamieho Olivera. Připravíte ji tak, že vyšleháte olivový olej spolu s citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.

Pak už jen přidáte do dresinku jemně posekaný kopr a žloutky vařených vajec. Bílky nasekáte na větší kousky a přidáte k bramborám spolu s dresinkem.

Domácí bramborový obyčejný

Můj základní fígl pro ochucení bramborového salátu je svaření cukru, octa a soli. Zpravidla dávám polovinu objemu octa a druhou cukru a doplním sůl. Řekněme 200 gramů cukru, 200 mililitrů octa a 20 gramů soli. Vždy ale záleží na vás, jak chcete salát sladký, nebo zda má být více kyselý.

Pak už stačí jen nakrájet trochu jarní cibulky, nastrouhat pár sterilovaných okurek a přidat svařený dresink a trochu oleje, Promíchat a je hotovo.

I zde můžete přidat do směsi plnotučnou, či kremžskou hořčici, rozsekaná vejce, povařené nitky mrkve, ale třeba i spařené špenátové listy či řapíkatý celer. Trochu kysané smetany vmíchané až před podáváním váš salát doslova požehná.

Související