Perfektně upletená vánočka ze šesti pramenů? Trénujte s provazy, radí Petr Stupka
Těsně před Vánoci se řada lidí snaží vzpomenout, jak se vlastně plete vánočka. Návodů existuje několik, někdy se například pracuje se třemi patry, která se skládají na sebe. Kuchař Petr Stupka ale doporučuje uplést vánočku najednou ze šesti pramenů.
„Je to opravdu snadné, jen je třeba přijít na ten základní fígl. K tomu, aby se to člověk naučil, není nejlepší těsto, protože tomu opakované pletení nedělá dobře, ale můžete trénovat na silnějších provazech,“ říká.
Položíte si tři prameny vpravo a tři vlevo. Pak je nejošidnější zvyknout si na to, že levá ruka pracuje vpravo a pravá vlevo. Berete vždy prameny z venku, uprostřed obtočíte a pak položíte dovnitř. Petr Stupka vše ukazuje na videu výše.
„Vznikne krásná vánočka, která je zespoda plochá, takže perfektně drží na plechu. To je její výhoda,“ dodává průvodce magazínem Kuchařské čarování.
Osvědčený recept na vánočku
- 350 gramů hladké mouky
- 250 gramů hrubé mouky
- 120 gramů cukru krupice
- 120 až 150 gramů másla
- 5 žloutků
- 100 mililitrů mléka
- 2 vanilkové cukry
- kůra z velkého citrónu
- 50 gramů čerstvého droždí
- 100 gramů rozinek
- 50 gramů strouhaných mandlí
- 10 gramů soli
- vejce na potření
- sekané mandle na posypání
Mléko zahřejte, vmíchejte do něj část cukru a trochu mouky, sůl a droždí. Vše nechte přikryté vzkypět.
V rendlíku rozpusťte máslo a vymíchejte ho se zbylým cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým cukrem do pěny, pak zašlehejte žloutky.
Do dvou třetin prosáté mouky vmíchejte kvásek a máslo s vejci a cukrem a míchejte do řidšího těsta. Postupně dosypávejte mouku, až vznikne hladké a vláčné těsto.
Když se přestane lepit na stěny nádoby, vmíchejte rozinky, semleté mandle a nechte těsto přikryté utěrkou vykynout.
Vykynuté těsto pak opět důkladně prohněťte a rozdělte na šest stejných částí. Z nich vyválejte dlouhé prameny a spleťte vánočku. Vložte na plech, potřete rozšlehaným vejcem, posypte posekanými mandlemi a nechte opět vykynout.
Vykynutou vánočku pečte při 180 stupních 40 až 45 minut. Zda je vánočka pečená, prozradí šikmo zapíchnutá špejle. Pokud ji vytáhnete suchou a nelepivou, je vánočka hotová.
Podle toho, v jaké troubě či peci pečete, přikryjte případně vánočku shora papírem, aby se nespálila.
Související
-
Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky
Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů.
-
Křehké máslové těsto na vánoční cukroví a zázvorky
Pro slavnostní, čajové i vánoční cukroví se skvěle hodí křehké máslové těsto. Vyzkoušejte ho. V předstihu před Vánoci doporučujeme upéct také klasické zázvorky.
-
Recept na ihned měkké perníčky
Českobudějovická publicistka Monika Brýdová prozradila svůj recept na perníčky. Ty není třeba nechat uležet a jsou hned po upečení vláčné a měkké.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.