Křehké máslové těsto na vánoční cukroví a zázvorky
Pro slavnostní, čajové i vánoční cukroví se skvěle hodí křehké máslové těsto. Vyzkoušejte ho. V předstihu před Vánoci doporučujeme upéct také klasické zázvorky.
Křehké máslové těsto
- 210 gramů hladké mouky
- 140 gramů másla
- 70 gramů moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- trocha citrónové šťávy
Základním pravidlem pro zadělávání je rychlé důkladné prohnětení surovin do jednolitého těsta. To je pak potřeba nechat v mikrotenovém sáčku, nebo potravinové fólii nejméně dvě hodiny odležet.
Těsto stejnoměrně vyválejte a vykrajujte plná a děravá kolečka či jiné tvary. Namažte ostřejší, kyselejší marmeládou a slepte. Pocukrujte.
Zázvorky
- 250 gramů hladké mouky (polovina bílá, polovina celozrnná)
- 250 gramů třtinového cukru
- půl lžičky mletého zázvoru
- 70 gramů škrobové moučky
- 2 celá vejce a dva žloutky
- půl prášku do pečiva
Vejce a žloutky šlehejte spolu s cukrem do husté pěny. Potom přisypávejte mouku namíchanou se zázvorem, škrobovou moučkou a kypřicím práškem.
Těsto dobře zabalte do fólie a nechte uzrát v lednici, nejlépe do druhého dne.
Poté rozválejte, vykrajujte sušenky a pečte je při teplotě cca 150 stupňů. Upečené můžete potřít rozšlehaným bílkem, aby se sušenky leskly.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.