Křehké máslové těsto na vánoční cukroví a zázvorky

Pro slavnostní, čajové i vánoční cukroví se skvěle hodí křehké máslové těsto. Vyzkoušejte ho. V předstihu před Vánoci doporučujeme upéct také klasické zázvorky.

Křehké máslové těsto

Ingredience
  • 210 gramů hladké mouky
  • 140 gramů másla
  • 70 gramů moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • trocha citrónové šťávy

Základním pravidlem pro zadělávání je rychlé důkladné prohnětení surovin do jednolitého těsta. To je pak potřeba nechat v mikrotenovém sáčku, nebo potravinové fólii nejméně dvě hodiny odležet.

Těsto stejnoměrně vyválejte a vykrajujte plná a děravá kolečka či jiné tvary. Namažte ostřejší, kyselejší marmeládou a slepte. Pocukrujte.

Zázvorky

Ingredience
  • 250 gramů hladké mouky (polovina bílá, polovina celozrnná)
  • 250 gramů třtinového cukru
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • 70 gramů škrobové moučky
  • 2 celá vejce a dva žloutky
  • půl prášku do pečiva

Vejce a žloutky šlehejte spolu s cukrem do husté pěny. Potom přisypávejte mouku namíchanou se zázvorem, škrobovou moučkou a kypřicím práškem.

Těsto dobře zabalte do fólie a nechte uzrát v lednici, nejlépe do druhého dne.

Poté rozválejte, vykrajujte sušenky a pečte je při teplotě cca 150 stupňů. Upečené můžete potřít rozšlehaným bílkem, aby se sušenky leskly.

Související