Recept na ihned měkké perníčky

13. prosinec 2017

Českobudějovická publicistka Monika Brýdová prozradila svůj recept na perníčky. Ty není třeba nechat uležet a jsou hned po upečení vláčné a měkké.

Suroviny:
500 gramů hladké mouky
200 gramů moučkového cukru
5 lžic medu
100 gramů másla nebo Hery
2 vejce
2 lžíce kakaa
2 kávové lžičky koření do perníku
lžička sody
¼ prášku do perníku

1. Ze všech surovin vypracujte těsto, které bude měkké a poddajné asi jako plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

2. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru. Vykrájejte libovolné tvary a pečte 8 až 10 minut při 160°C.

3. Ihned po vytažení potřete horké perníčky na vrchní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou.

autor: Monika Brýdová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.