Recept na ihned měkké perníčky
Českobudějovická publicistka Monika Brýdová prozradila svůj recept na perníčky. Ty není třeba nechat uležet a jsou hned po upečení vláčné a měkké.
Suroviny:
500 gramů hladké mouky
200 gramů moučkového cukru
5 lžic medu
100 gramů másla nebo Hery
2 vejce
2 lžíce kakaa
2 kávové lžičky koření do perníku
lžička sody
¼ prášku do perníku
1. Ze všech surovin vypracujte těsto, které bude měkké a poddajné asi jako plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
2. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru. Vykrájejte libovolné tvary a pečte 8 až 10 minut při 160°C.
3. Ihned po vytažení potřete horké perníčky na vrchní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou.
Související
-
Vánoční cukroví podle osvědčených rodinných receptů Petra Stupky
Po celý adventní čas bývá pořad Kuchařské čarování zaplněn nejrůznějšími tipy na vánoční cukroví. Kulinář Petr Stupka má několik osvědčených rodinných receptů.
-
Klasické vánoční perníčky a vychytávky Moniky Brýdové
Existuje mnoho variant perníkových těst. Kreativní publicistka Monika Brýdová má osvědčené dva recepty. O návod na klasické vánoční perníčky se podělila s posluchačkami.
-
Křehké máslové těsto na vánoční cukroví a zázvorky
Pro slavnostní, čajové i vánoční cukroví se skvěle hodí křehké máslové těsto. Vyzkoušejte ho. V předstihu před Vánoci doporučujeme upéct také klasické zázvorky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.