Když vánočního kapra vrátíte do rybníka, odsoudíte ho k mučivé smrti, říká autor rybího receptáře

Miloš Štěpnička, autor knih o rybách
Miloš Štěpnička, autor knih o rybách

Už svou devátou knihu napsal Miloš Štěpnička z Vodňan, který se celý život věnuje historii, chovu a hlavně přípravě ryb. Publikaci s názvem Nový velký rybí receptář Miloše Štěpničky představil v pořadu Dámská jízda.

Autor říká, že k napsání knihy ho vedlo určité zoufalství. „Myslel jsem, že moje knižní dráha už skončila, jenže po vystoupeních různých mediálních hvězd, které vysílají o rybách úplné nesmysly, jsem si řekl, že si lidé zaslouží lepší informace. Tak jsme se domluvili s nakladatelem, že ještě uděláme jednu pořádnou knihu, kde bude úplně všechno o rybách,“ vysvětluje.

Nový velký rybí receptář je modernizací starší knihy Miloše Štěpničky. „Spousta věcí se změnila, zase jsem se naučil něco nového. Původní kniha byla stará patnáct let a to je na dnešní dobu hodně, doba pádí mílovými kroky kupředu, různé postupy a pohledy se mění, tak jsem to radši zrenovoval,“ říká.

Na rybí polévku vařte vnitřnosti zvlášť

V knize kromě jiného radí, jak připravit vynikající rybí polévku. „Ta je v podstatě velmi jednoduchá, ale musíte ji mít z čeho udělat. Na rybí polévku je potřeba pořádný vývar z hlav a koster,“ zdůrazňuje.

Nový velký rybí receptář Miloše Štěpničky

Zásadní však zároveň podle něj je uvařit jikry a mlíčí zvlášť. „Dejte vnitřnosti do hrnce a všechno, co bude plavat, bez milosti vyhoďte. To, co vypadá jako mlíčí, totiž mnohdy vůbec není mlíčí, ale je to rybí tuk, který potom v té polévce relativně páchne,“ radí.

Dále je třeba hodně osolit vodu a mírně míchat. „Najednou zjistíte, že se z vnitřností začíná vyvařovat nevzhledně vypadající narůžovělá hmota, celkem nevábně páchnoucí. Budete z toho možná zděšeni, ale pět minut provařte, pak vše dejte na jemný cedník, propláchněte teplou vodou a dejte do hotové zajíškované rybí polévky. Nebudete se stačit divit, jakou lahodnou polévku budete mít,“ dodává Miloš Štěpnička.

Jedna malá porce ryby dodá až polovinu potřebné dávky bílkovin a zdravé tuky pro srdce

Losos na talíři vás nikdy nezklame

Ryby, zvláště ty mořské pocházející ze studených vod, velice prospívají správné kondici a vitalitě těla. Měly by se tedy stát povinnou položkou na našich talířích. Pokud již nyní víte, že vás ke konzumaci ryb nepřemluvím, počítejte alespoň s nezbytnou konzumací zdravých rybích tuků v podobě kapslí.

Ten zároveň připomíná, že vánočního kapra bychom měli sníst a rozhodně ne pouštět zpátky do rybníka. „Kapr zažije dost nemilé překvapení. Zatímco v přírodě jakoby spí, leží u dna, na sádkách je neustále rušený, trochu vysílený a potom po manipulaci a cestě na sváteční trh i poškozený. To člověk třeba nevidí, ale má setřený sliz a různé šrámy,“ popisuje.

Kdy tuto v podstatě zdevastovanou rybu hodíme do rybníka, odsoudíme ji podle Miloše Štěpničky k pomalé a mučivé smrti. „V místech, kde je poškozená, se okamžitě uchytí různé bakterie a plísně. Ty naruší pokožku a vytvoří vstupní bránu pro parazity, dostane se tam infekce a ryba zahyne celkem bídnou smrtí,“ vysvětluje.

„Takže to nejlepší, co můžete udělat s rybou na Vánoce, je upéct si ji k večeři. Je nesmyslné, jak někteří humanisté a ochránci přírody vykládají, že by se měla pustit. Ryba je určená k snědku, už to dělali lidé dávno před Kristem, ryby patří k nejzákladnějším pokrmům lidské populace, takže se toho nebojte,“ uzavírá Miloš Štěpnička.

Spustit audio

Související