Králík s bylinkami v alobalu
Králičí maso je málo tučné a obsahuje nejméně cholesterolu v porovnání s ostatními běžnými druhy masa. Jeho příprava navíc může být velmi jednoduchá. Vyzkoušejte recept Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
- 1 králík
- čerstvé nebo sušené bylinky, např. tymián, rozmarýn, medvědí česnek
- česnek
- olivový olej
- sůl, pepř
Králíka omyjeme. Osušíme papírovou utěrkou a potřeme drceným česnekem. Posolíme, opepříme, lehce pokapeme olivovým olejem a na králíka zároveň nasypeme a lehce přimáčkneme hrst sekaných bylinek nebo asi 2 lžíce sušených.
Pečlivě zabalíme do alobalu, aby neunikala vypékaná šťáva, vložíme do trouby a pečeme do měkka asi jeden a půl hodiny při 180 stupních.
Související
-
Králičí maso je dietní a plné prospěšných látek, připravte zdravé jídlo podle našich receptů
Zdravý životní styl spojujeme se zeleninou, ovocem, ořechy, semínky a vlákninou, ale valná většina z nás potřebuje k uchování kondice a vitality také dobrý zdroj bílkovin.
-
Pečená treska s bylinkami a rajčaty
Rybí maso dodá organismu značnou část potřebné denní dávky bílkovin, dostatek vitaminu B12 i jódu. Zkuste třeba tresku podle receptu Štěpánky Kutišové.
-
Pórková krémová polévka
Pórek obsahuje mnoho prospěšných látek, mimo jiné povzbuzuje činnost mozku a přispívá ke snižování cholesterolu v krvi. Vyplatí se tedy připravit z něj například polévku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.