Meloun osvěžuje i prospívá zdraví. Pomáhá například proti zánětům

Rozkrájený meloun

Víte, že vodní meloun je z botanického hlediska vlastně největší bobule? Ačkoli nakonec patří mezi tykvovité zeleniny… Co se týče jeho původu, jedni jej přisuzují Asii, jiní Africe. Je ale jisté, že hrál důležitou roli u národů pocházejících z oblastí s omezenými vodními zdroji.

Tento osvěžující plod jim kromě životně důležité hydratace dodával i mnoho důležitých živin a udržoval je vitálními.

Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze a dokonce i rakovině.

Meloun obsahuje vitamín C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporujících mozkovou činnost). Je velmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopenu. Lykopen máme v rajčatech, ale v melounu ho rovněž najdeme velké množství. Ve skutečnosti dosahuje nejvyšší koncentrace lykopenu mezi jakýmkoli ovocem nebo zeleninou!

Lykopen byl široce studován pro své antioxidační a preventivně protirakovinně působící vlastnosti. Odborníci jej shledali vysoce užitečným na podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.

Melouny jsou bohaté na elektrolyty (sodík a draslík), takže toto báječné ovoce vyživuje tělo nejenom náhradou elektrolytů, jež se ztratí pocením, ale také buňky hydratuje a udržuje vodní rovnováhu. Tím nakonec podporuje metabolismus a energetizuje tělo.

A protože má meloun vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných ovocných druhů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos.

Melounové smoothie a nanuky

Z vodního melounu můžete připravit smoothies a nanuky. Na melounové smoothie vezměte dva šálky nakrájeného melounu bez semínek a dejte do mixéru. Přidejte šálek mražených jahod a asi půl šálku jogurtu nebo kefíru a trochu medu nebo stévie na dochucení a rozmixujte.
Na melounová nanuková lízátka nakrájejte meloun na kousky, odstraňte pecky, zapíchněte špejli a zmrazte.


Gazpacho z vodního melounu

Suroviny:
4 šálky vodního melounu zbaveného semínek
1 malá červená cibule, oloupaná a pokrájená
2 okurky pokrájené
2 malé chilli papričky bez pecek pokrájené
3 rajčata pokrájená
3 - 4 polévkové lžíce jablečného domácího octa nebo balzamika
1 - 2 polévkové lžíce olivového oleje
špetka kajenského pepře
2 lžičky kvalitní soli
1/4 šálku pokrájeného koriandru nebo listové petrželky
šťáva z jedné limetky
2 jarní cibulky

Meloun, šťáva, smoothie

Dejte tři šálky melounu, cibuli, okurky, jednu chilli papričku a rajčata do mixéru a mixujte do jemné směsi. Přidejte tři lžíce octa, olivový olej, kajenský pepř a sůl a několikrát přemixujte. Ochutnejte. Pokud je směs stále ještě příliš sladká, přidejte lžíci octa. Dejte směs do ledničky a asi hodinu chlaďte.

Na ozdobu použijte zbytek vodního melounu, chilli papričku, koriandr nebo petrželku, jarní cibulku a přidejte limetkovou šťávu. Okořeňte několika špetkami mořské soli.

Spustit audio

Související