Meloun osvěžuje i prospívá zdraví. Pomáhá například proti zánětům

9. červenec 2020

Víte, že vodní meloun je z botanického hlediska vlastně největší bobule? Ačkoli nakonec patří mezi tykvovité zeleniny… Co se týče jeho původu, jedni jej přisuzují Asii, jiní Africe. Je ale jisté, že hrál důležitou roli u národů pocházejících z oblastí s omezenými vodními zdroji.

Tento osvěžující plod jim kromě životně důležité hydratace dodával i mnoho důležitých živin a udržoval je vitálními.

Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze a dokonce i rakovině.

Meloun obsahuje vitamín C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporujících mozkovou činnost). Je velmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopenu. Lykopen máme v rajčatech, ale v melounu ho rovněž najdeme velké množství. Ve skutečnosti dosahuje nejvyšší koncentrace lykopenu mezi jakýmkoli ovocem nebo zeleninou.

Čtěte také

Lykopen byl široce studován pro své antioxidační a preventivně protirakovinně působící vlastnosti. Odborníci jej shledali vysoce užitečným na podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.

Melouny jsou bohaté na elektrolyty (sodík a draslík), takže toto báječné ovoce vyživuje tělo nejenom náhradou elektrolytů, jež se ztratí pocením, ale také buňky hydratuje a udržuje vodní rovnováhu. Tím nakonec podporuje metabolismus a energetizuje tělo.

A protože má meloun vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných ovocných druhů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos.

Melounové smoothie a nanuky

Z vodního melounu můžete připravit smoothie a nanuky. Na melounové smoothie vezměte dva šálky nakrájeného melounu bez semínek a dejte do mixéru. Přidejte šálek mražených jahod a asi půl šálku jogurtu nebo kefíru a trochu medu nebo stévie na dochucení a rozmixujte.

Na melounová nanuková lízátka nakrájejte meloun na kousky, odstraňte pecky, zapíchněte špejli a zmrazte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.