Meloun osvěžuje i prospívá zdraví. Pomáhá například proti zánětům
Víte, že vodní meloun je z botanického hlediska vlastně největší bobule? Ačkoli nakonec patří mezi tykvovité zeleniny… Co se týče jeho původu, jedni jej přisuzují Asii, jiní Africe. Je ale jisté, že hrál důležitou roli u národů pocházejících z oblastí s omezenými vodními zdroji.
Tento osvěžující plod jim kromě životně důležité hydratace dodával i mnoho důležitých živin a udržoval je vitálními.
Vodní meloun není jenom skvělým osvěžením, ale svými účinky se stává i jednou ze zbraní proti zánětům, jež přispívají k diabetu, artritidě, astmatu, ateroskleróze a dokonce i rakovině.
Meloun obsahuje vitamín C (stimulující imunitní systém), vitamin A (udržující zdravé oči) a vitamin B6 (podporujících mozkovou činnost). Je velmi koncentrovanou formou karotenoidu lykopenu. Lykopen máme v rajčatech, ale v melounu ho rovněž najdeme velké množství. Ve skutečnosti dosahuje nejvyšší koncentrace lykopenu mezi jakýmkoli ovocem nebo zeleninou.
Čtěte také
Lykopen byl široce studován pro své antioxidační a preventivně protirakovinně působící vlastnosti. Odborníci jej shledali vysoce užitečným na podporu protinádorových účinků v případě prostaty, plic, střev, vaječníků a prsu. Lykopen rovněž pomáhá v prevenci srdečních chorob.
Melouny jsou bohaté na elektrolyty (sodík a draslík), takže toto báječné ovoce vyživuje tělo nejenom náhradou elektrolytů, jež se ztratí pocením, ale také buňky hydratuje a udržuje vodní rovnováhu. Tím nakonec podporuje metabolismus a energetizuje tělo.
A protože má meloun vysoký podíl vody a nižší množství kalorií než mnoho jiných ovocných druhů (celý šálek melounu obsahuje 48 kalorií), dodává více živin než kalorií, což je mimořádný přínos.
Melounové smoothie a nanuky
Z vodního melounu můžete připravit smoothie a nanuky. Na melounové smoothie vezměte dva šálky nakrájeného melounu bez semínek a dejte do mixéru. Přidejte šálek mražených jahod a asi půl šálku jogurtu nebo kefíru a trochu medu nebo stévie na dochucení a rozmixujte.
Na melounová nanuková lízátka nakrájejte meloun na kousky, odstraňte pecky, zapíchněte špejli a zmrazte.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka