Gazpacho z vodního melounu

Vodní meloun je nejenom skvělým osvěžením, ale také zbraní proti různým nemocem. Stačí ho jen nakrájet, ale můžete vyzkoušet i trochu netradiční úpravu. Recept na gazpacho polévku nabídka Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
4 šálky vodního melounu zbaveného semínek
1 malá červená cibule, oloupaná a pokrájená
2 okurky pokrájené
2 malé chilli papričky bez pecek pokrájené
3 rajčata pokrájená
3 až 4 polévkové lžíce jablečného domácího octa nebo balzamika
1 až 2 polévkové lžíce olivového oleje
špetka kajenského pepře
2 lžičky kvalitní soli
1/4 šálku pokrájeného koriandru nebo listové petrželky
šťáva z jedné limetky
2 jarní cibulky

Dáme tři šálky melounu, cibuli, okurky, jednu chilli papričku a rajčata do mixéru a mixujeme do jemné směsi. Přidáme tři lžíce octa, olivový olej, kajenský pepř a sůl a několikrát přemixujeme.

Ochutnáme. Pokud je směs stále ještě příliš sladká, přidáme lžíci octa. Dáme směs do ledničky a asi hodinu chladíme.

Na ozdobu použijeme zbytek vodního melounu, chilli papričku, koriandr nebo petrželku, jarní cibulku a přidáme limetkovou šťávu. Okořeníme několika špetkami mořské soli.

Související

  • Veselé ovocné špízy

    Jak dostat do těla co nejvíc vitaminu C pro imunitu, zdravá vaziva, pevné cévy a žíly? Udělejte špízy, po kterých s radostí sáhnou i děti a dopřejí si tak zdravé mlsání.

  • Raw borůvkový dort

    Borůvky jsou nabity zdraví prospěšnými látkami. Zkuste z nich vykouzlit trochu netradiční, ale o to zdravější, dezert. Doporučila ho v pořadu Přírodní lékárna dietoložka.

  • Mangové smoothie se zázvorem

    Plody oranžové barvy pomáhají chránit rozmnožovací orgány. Jedním z nich je mango. Abychom jeho sílu dobře využili, můžeme připravit například smoothie.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.