Tofu v kari omáčce
Vegetariánský recept, který obsahuje zdravé koření jako skořici, hřebíček a kardamom, doporučuje výživová poradkyně Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.
- 1 kilogram pevného tofu (seženete v prodejně asijských potravin) nakrájeného na plátky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 velké cibule oloupané a rozčtvrcené
- 1 velká zelená paprika nakrájená na proužky
- 1 lžička drceného česneku
- 1 lžička čerstvě strouhaného zázvoru
- 3 lžičky kari koření
- 2 plechovky (250 mililitrů) rajčatové šťávy
- 300 mililitrů kokosového mléka
- 1 lžíce celých hřebíčků
- 1 lžička mletého kardamomu
- 1 kus celé skořice
- sůl a pepř
Ve velké pánvi rozehřejeme na středním plameni olivový olej a osmahneme v něm kousky tofu dohněda a dokřupava. Pak tofu z pánve vyjmeme a dáme stranou.
V pánvi necháme zesklovatět cibuli společně se zelenou paprikou, přidáme zázvor s česnekem a osmahneme, dokud nezačnou vonět. Pak vmícháme kari.
Vrátíme do pánve tofu a přidáme rajčatovou šťávu, kokosové mléko, hřebíček, kardamom a celou skořici. Osolíme, opepříme a promícháme.
Snížíme plamen na minimum a necháme probublávat zhruba 15 minut.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.