Polévka z černých fazolí s limetkou a římským kmínem

V tradiční medicíně se římský kmín užívá k regulaci zažívání, má i antibakteriální účinky. Pokud ho chcete využít při vaření, hodí se třeba do polévek. Zkuste recept výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 4 šálky uvařených černých fazolí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 šálek nasekané bílé cibule
  • 1 šálek nasekané mrkve
  • ½ šálku nasekané červené papriky
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • ¼ šálku nasekaných chilli papriček
  • ¼ šálku + 2 polévkové lžíce šťávy z limety
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 3 stroužky limety
  • nasekaný koriandr, nebo petrželka na ozdobu
  • sůl

V hrnci s nepřilnavým povrchem rozehřejeme na středním plameni olivový olej. Přidáme kmín a necháme jej zhnědnout. Dáváme však pozor, abychom jej nespálili. Přidáme nasekanou cibuli, mrkev, česnek, papriku a pomalu osmahneme dohněda.

V mixéru, či robotu rozmixujeme fazole se třemi šálky vývaru. Přilijeme připravenou zeleninovou směs. Přidáme chilli papričky, šťávu z limetky a mixujeme dohladka. Směs vrátíme do hrnce a zahříváme, dokud nezhoustne.

Osolíme dle chuti, navrch ozdobíme stroužkem limety a nasekaným koriandrem, případně lžičkou kokosového mléka, nebo kysané smetany.

Související

  • Krémová kedlubnová polévka

    Kedlubny jsou mimořádné nízkoenergetické, zároveň tělu dodají řadu vitamínů. Proto se vyplatí tuto zeleninu využít v kuchyni. Můžete připravit třeba krémovou polévku.

  • Pečená mrkev s koriandrem

    Velmi zdravou přílohou může být pečená mrkev. Okořeňte ji koriandrem, který je zdrojem látek pomáhajících v boji proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám.

  • Limetkovo-medové kuřecí kousky s avokádovým dipem

    Lehce stravitelné drůbeží maso s omáčkou z avokáda může být skvělou zdravou večeří. O svůj recept se podělila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.