Pečená mrkev s koriandrem

Velmi zdravou přílohou může být pečená mrkev. Okořeňte ji koriandrem, který je zdrojem látek pomáhajících v boji proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám, radí odbornice na zdravou výživu Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • asi ¾ kilogramu opraných karotek
  • 2 polévkové lžíce rozpuštěného přepuštěného másla (ghí)
  • 2 polévkové lžíce drcených koriandrových semínek
  • špetka soli

Předehřejeme troubu na 170 stupňů.

Umyté karotky potřeme rozpuštěným máslem, posypeme koriandrovými semínky a solí. Rozložíme na pečicí papír na plechu.

Pečeme a každých 15 až 20 minut karotky otočíme. Celkem pečeme asi 40 minut, než půjdou snadno rozkrojit nožem.

Vyjmeme z trouby a podáváme.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.