Krémová kedlubnová polévka

Kedlubny jsou mimořádné nízkoenergetické, zároveň tělu dodají řadu vitamínů. Proto se vyplatí tuto zeleninu využít v kuchyni. Můžete připravit třeba polévku podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 3 střední kedlubny
  • 2 mrkve
  • 3 malé brambory
  • 750 mililitrů vody
  • sůl
  • pepř
  • 100 mililitrů kokosového mléka
  • ½ citronu
  • čerstvá pažitka
  • 4 plátky sušené šunky
  • 2-3 uvařená vejce

Najemno pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném másle, přidáme kostičky pokrájené kedlubny a mrkve a ještě 5 až 10 minut opékáme.

Vmícháme pokrájené brambory, osolíme, zalijeme 750 mililitry vody a povaříme do změknutí.

Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, zjemníme trochou kokosového mléka. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a pažitkou.

Podáváme s pokrájenými vařenými vajíčky, natrhaným plátkem sušené šunky na zvýraznění chuti a další pažitkou.

Související

  • Jarní zelenina s křenem a medovým dresinkem

    Křen je spolehlivým zabijákem virů a bakterií, osvědčí se třeba při léčbě nachlazení. Můžeme ho přidat do zdravého zeleninového salátu. Recept nabízí výživová poradkyně.

  • Polévka z červené čočky

    Čočka má ze všech luštěnin nejvíce vlákniny a obsahuje mnoho komplexních sacharidů, které sytí na dlouhou dobu. Sáhněte třeba po červené čočce a uvařte lahodnou polévku.

  • Zapečená růžičková kapusta

    Mezi nejzdravější potraviny patří kapusta. Velmi jednoduchým jídlem, které se hodí jako předkrm, příloha i lehká večeře, je zapečená růžičková kapusta.