Krémová kedlubnová polévka
Kedlubny jsou mimořádné nízkoenergetické, zároveň tělu dodají řadu vitamínů. Proto se vyplatí tuto zeleninu využít v kuchyni. Můžete připravit třeba polévku podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- 1 velká cibule
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 3 střední kedlubny
- 2 mrkve
- 3 malé brambory
- 750 mililitrů vody
- sůl
- pepř
- 100 mililitrů kokosového mléka
- ½ citronu
- čerstvá pažitka
- 4 plátky sušené šunky
- 2-3 uvařená vejce
Najemno pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném másle, přidáme kostičky pokrájené kedlubny a mrkve a ještě 5 až 10 minut opékáme.
Vmícháme pokrájené brambory, osolíme, zalijeme 750 mililitry vody a povaříme do změknutí.
Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, zjemníme trochou kokosového mléka. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a pažitkou.
Podáváme s pokrájenými vařenými vajíčky, natrhaným plátkem sušené šunky na zvýraznění chuti a další pažitkou.
Související
-
Jarní zelenina s křenem a medovým dresinkem
Křen je spolehlivým zabijákem virů a bakterií, osvědčí se třeba při léčbě nachlazení. Můžeme ho přidat do zdravého zeleninového salátu. Recept nabízí výživová poradkyně.
-
Polévka z červené čočky
Čočka má ze všech luštěnin nejvíce vlákniny a obsahuje mnoho komplexních sacharidů, které sytí na dlouhou dobu. Sáhněte třeba po červené čočce a uvařte lahodnou polévku.
-
Zapečená růžičková kapusta
Mezi nejzdravější potraviny patří kapusta. Velmi jednoduchým jídlem, které se hodí jako předkrm, příloha i lehká večeře, je zapečená růžičková kapusta.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.