Krémová kedlubnová polévka

Kedlubny jsou mimořádné nízkoenergetické, zároveň tělu dodají řadu vitamínů. Proto se vyplatí tuto zeleninu využít v kuchyni. Můžete připravit třeba polévku podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 3 střední kedlubny
  • 2 mrkve
  • 3 malé brambory
  • 750 mililitrů vody
  • sůl
  • pepř
  • 100 mililitrů kokosového mléka
  • ½ citronu
  • čerstvá pažitka
  • 4 plátky sušené šunky
  • 2-3 uvařená vejce

Najemno pokrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném másle, přidáme kostičky pokrájené kedlubny a mrkve a ještě 5 až 10 minut opékáme.

Vmícháme pokrájené brambory, osolíme, zalijeme 750 mililitry vody a povaříme do změknutí.

Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, zjemníme trochou kokosového mléka. Dochutíme čerstvě mletým pepřem, citronovou šťávou a pažitkou.

Podáváme s pokrájenými vařenými vajíčky, natrhaným plátkem sušené šunky na zvýraznění chuti a další pažitkou.

Související

  • Jarní zelenina s křenem a medovým dresinkem

    Křen je spolehlivým zabijákem virů a bakterií, osvědčí se třeba při léčbě nachlazení. Můžeme ho přidat do zdravého zeleninového salátu. Recept nabízí výživová poradkyně.

  • Polévka z červené čočky

    Čočka má ze všech luštěnin nejvíce vlákniny a obsahuje mnoho komplexních sacharidů, které sytí na dlouhou dobu. Sáhněte třeba po červené čočce a uvařte lahodnou polévku.

  • Zapečená růžičková kapusta

    Mezi nejzdravější potraviny patří kapusta. Velmi jednoduchým jídlem, které se hodí jako předkrm, příloha i lehká večeře, je zapečená růžičková kapusta.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?