Polévka z červené čočky

Čočka má ze všech luštěnin nejvíce vlákniny a obsahuje mnoho komplexních sacharidů, které sytí na dlouhou dobu. Sáhněte v obchodě třeba po červené čočce a připravte z ní lahodnou polévku podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 400 gramů červené čočky
  • 1,5 litru zeleninového vývaru, nebo vody
  • 1 větší cibule
  • 2 střední mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 malá červená chilli paprička (čerstvá, nebo sušená)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na měsíčky. Chilli papričku zbavíme semínek a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.

Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli. Přidáme k ní mrkev s řapíkatým celerem a zhruba 3 až 4 minuty restujeme. Poté přidáme česnek. Až uvolní vůni, přidáme chilli papričku a ještě krátce všechnu zeleninu orestujeme.

K zelenině vmícháme rajčatový protlak. Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a poté přidáme k zelenině. Přilijeme zeleninový vývar, nebo vodu, osolíme, opepříme a promícháme. Přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 15 až 20 minut na mírném plameni provařit.

Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud by byla příliš hustá, přidáme trochu vývaru, nebo vody. Dochutíme citronovou šťávou, v případě potřeby znovu osolíme a opepříme.

Hotovou polévku podáváme zakápnutou citronem a olivovým olejem. Opepříme a na ozdobu můžeme použít nasekané zelené bylinky.

    Mohlo by vás zajímat