Polévka z červené čočky
Čočka má ze všech luštěnin nejvíce vlákniny a obsahuje mnoho komplexních sacharidů, které sytí na dlouhou dobu. Sáhněte v obchodě třeba po červené čočce a připravte z ní lahodnou polévku podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
- 400 gramů červené čočky
- 1,5 litru zeleninového vývaru, nebo vody
- 1 větší cibule
- 2 střední mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 malá červená chilli paprička (čerstvá, nebo sušená)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na měsíčky. Chilli papričku zbavíme semínek a nasekáme nadrobno. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.
Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli. Přidáme k ní mrkev s řapíkatým celerem a zhruba 3 až 4 minuty restujeme. Poté přidáme česnek. Až uvolní vůni, přidáme chilli papričku a ještě krátce všechnu zeleninu orestujeme.
K zelenině vmícháme rajčatový protlak. Červenou čočku propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a poté přidáme k zelenině. Přilijeme zeleninový vývar, nebo vodu, osolíme, opepříme a promícháme. Přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 15 až 20 minut na mírném plameni provařit.
Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud by byla příliš hustá, přidáme trochu vývaru, nebo vody. Dochutíme citronovou šťávou, v případě potřeby znovu osolíme a opepříme.
Hotovou polévku podáváme zakápnutou citronem a olivovým olejem. Opepříme a na ozdobu můžeme použít nasekané zelené bylinky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.