Hrách po indicku
Luštěniny a koření, které má prokazatelně zdraví prospěšné účinky, spojuje recept na hrách po indicku. Můžete si ho připravit třeba jako výživnou bezmasou večeři.
- 2 šálky hrachu
- 4 šálky vody
- 1 lžíce koření garam masala
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky hořčičných semen
- ½ lžičky kari
- 2 lžíce citronové šťávy
- ½ lžičky kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 1 lžíce majoránky
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- sůl
Hrách namočte přes noc do vody. V této vodě ho přiveďte do varu, vodu slijte, hrách zalijte čerstvou vařící vodou, přidejte garam masalu a vařte asi hodinu.
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte hořčičná semínka. Až začnou „vyskakovat“, přidejte kurkumu, kari, citronovou šťávu. Promíchejte a dejte do hrnce s vařeným hrachem.
Přisypte koriandr, zázvor, majoránku a česnek, osolte a vařte přibližně 15 minut na středním plameni.
Podávejte s cibulkou orestovanou na olivovém oleji, nebo ghí.
Související
-
Dušené kuře s pórkem, bílými fazolemi a česnekem
Zdravou kombinaci kuřecího masa a luštěnin představuje jídlo, které v pořadu Přírodní lékárna doporučila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová. Vyzkoušejte její recept.
-
Kari čočková polévka
Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje symptomy syndromu dráždivého tračníku. Tip na zdravé jídlo z čočky dala dietoložka Štěpánka Kutišová.
-
Snadný řepný salát
Červená řepa podporuje imunitní systém a traduje se, že obsahuje mnoho protirakovinně působících sloučenin. Vařená se hodí mimo jiné na saláty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka