Jarní zelenina s křenem a medovým dresinkem
Křen je spolehlivým zabijákem virů a bakterií, osvědčí se třeba při léčbě nachlazení. Můžeme ho přidat do zdravého zeleninového salátu. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 4 šálky směsi listové zeleniny (hořčičné listy, polníček, špenát, kapusta apod.)
- 1 šálek klíčků (např. slunečnicových)
- 2 lžíce jablečného octa
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 až 2 lžíce domácího medu
- 2 lžíce nastrouhaného křene
- špetka soli
- černý pepř
Umyjeme zelené saláty a klíčky. Dáme je do velké salátové mísy.
Smícháme ocet, olej a med. Přidáme křen a sůl a čerstvě pomletý pepř.
Dresink nalijeme na saláty a smícháme.
TIP: Křenem oživte třeba také zelný nebo tuňákový salát. Křen normalizuje střevní mikroflóru, zlepší látkovou výměnu, celkově působí povzbudivě. Je vynikajícím prostředkem v rekonvalescenci a při sedavém způsobu života.
Související
-
Salát z černého kořene
Černý kořen neboli hadí mord je lahůdková zelenina, která obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Můžete ji přidat třeba do salátu. Inspiraci nabízí Štěpánka Kutišová.
-
Snadný řepný salát
Červená řepa podporuje imunitní systém a traduje se, že obsahuje mnoho protirakovinně působících sloučenin. Vařená se hodí mimo jiné na saláty.
-
Salát pejska a kočičky z řapíkatého celeru
Vitaminová bomba plná zdravých surovin. To je salát, který kombinuje řapíkatý celer s mrkví, jablky, cibulí i paprikou. Vyzkoušejte jídlo podle receptu Štěpánky Kutišové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.