Jarní zelenina s křenem a medovým dresinkem

Křen je spolehlivým zabijákem virů a bakterií, osvědčí se třeba při léčbě nachlazení. Můžeme ho přidat do zdravého zeleninového salátu. Svůj recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • 4 šálky směsi listové zeleniny (hořčičné listy, polníček, špenát, kapusta apod.)
  • 1 šálek klíčků (např. slunečnicových)
  • 2 lžíce jablečného octa
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 1 až 2 lžíce domácího medu
  • 2 lžíce nastrouhaného křene
  • špetka soli
  • černý pepř

Umyjeme zelené saláty a klíčky. Dáme je do velké salátové mísy.

Smícháme ocet, olej a med. Přidáme křen a sůl a čerstvě pomletý pepř.

Dresink nalijeme na saláty a smícháme.

TIP: Křenem oživte třeba také zelný nebo tuňákový salát. Křen normalizuje střevní mikroflóru, zlepší látkovou výměnu, celkově působí povzbudivě. Je vynikajícím prostředkem v rekonvalescenci a při sedavém způsobu života.

Související

  • Salát z černého kořene

    Černý kořen neboli hadí mord je lahůdková zelenina, která obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Můžete ji přidat třeba do salátu. Inspiraci nabízí Štěpánka Kutišová.

  • Snadný řepný salát

    Červená řepa podporuje imunitní systém a traduje se, že obsahuje mnoho protirakovinně působících sloučenin. Vařená se hodí mimo jiné na saláty.

  • Salát pejska a kočičky z řapíkatého celeru

    Vitaminová bomba plná zdravých surovin. To je salát, který kombinuje řapíkatý celer s mrkví, jablky, cibulí i paprikou. Vyzkoušejte jídlo podle receptu Štěpánky Kutišové.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.