Kajenský pepř je velkým pomocníkem při hubnutí a prospívá srdci
Co kdybychom z kuchyňské zásuvky vytáhli jedno z nejběžnějších koření a použili ho na obnovení střevní stěny, zlepšení trávení, zničení rakovinných buněk, zastavení srdečních potíží a navíc by nám pomohlo zhubnout? To zní zajímavě a rozhodně to není nemožné.
Pálivá síla papriček kajenského pepře se používá jako vynikající koření po staletí a jedná se možná o nejcennější rostlinu vůbec, kterou směle můžeme zařadit mezi léčivky. Bylinkáři po staletí přikládali chilli papričky na čerstvé rány, aby je sterilizovali a zastavili krvácení.
Kajenský pepř má vysoký obsah vitamínů A, C, B, vápníku, draslíku. Studie ukázaly, že dokáže obnovit citlivou tkáň žaludku a upravit střevní peristaltiku. Navíc funguje jako katalyzátor a zvyšuje účinnost jiných rostlin a také alternativních protinádorových opatření.
Zahřívá organismus a stimuluje uvolnění hlenu z dýchacích cest. Pokud jste někdy jedli čerstvé chilli, tak víte, že čistí nosohltan a také podporuje tvorbu potu. Aktivní ingrediencí kajenského pepře je kapsaicin, který má podle odborných výzkumů protirakovinné účinky.
Čtěte také
Zároveň je kajenský pepř neuvěřitelně podpůrný pro srdce a je známo, že dokázal zastavit srdeční záchvaty během 30 sekund. Lékař John R. Christopher podle svých slov nikdy neztratil pacienta se srdečním záchvatem, protože do každého nalije šálek kajenského čaje (čajová lžička kajenského pepře na šálek horké vody).
Kajenský pepř je navíc velkým pomocníkem při redukci obezity a nadváhy. Výsledky pokusů ukazují, že konzumace 10 gramů kajenského pepře společně s jídly pomohla redukovat chuť k jídlu. Jiné studie uvádí, že kajenský pepř zvyšuje metabolismus tuků.
Mnoho z nás má ve střevním traktu a celém systému různé parazity. Jedním z jednoduchých způsobů, jak se jich zbavit, je dát si denně kajenský džus. Naplňte sklenici vodou nebo džusem z čerstvě vymačkaných plodů a potom přidejte čtvrt čajové lžičky kajenského pepře. Zamíchejte a vypijte. Ano, je to ostřejší, ale postupně si zvyknete. Na počátku můžete snížit dávku.
Ájurvédský agni čaj s kajenským pepřem
Suroviny:
1 litr vody
½ hrsti nakrájeného čerstvého zázvoru
1 lžíce medu
šťáva z ½ citronu
špetka soli
špetka kajenského pepře
Dejte vařit na 20 minut vodu se zázvorem, kajenským pepřem a solí. Nechte zchladnout a přidejte med a citronovou šťávu. Nalijte do termosky a pijeme 2 decilitry každé 2 hodiny
Pikantní rýže
Suroviny na dvě porce:
200 gramů dlouhozrnné rýže
proužek kůry z limety nebo citronu
1 stroužek česneku
¼ lžičky kajenského pepře
podle chuti kůra a šťáva z 1-2 citronů
1 lžíce hořčice (například celozrnné)
2 lžíce olivového oleje
Rýži, kůru z limety či citronu a česnek podlijte vodou, přiveďte k varu a duste, dokud rýže nezměkne. Kůru a česnek vyjměte. Zbývající přísady smíchejte s rýží. Podávejte jako přílohu k masu nebo k zelenině.
Související
-
Med léčí už tisíce let. Doporučuje se na hojení ran, snížení cholesterolu i při kocovině
Med jako oblíbené sladidlo provází lidskou kulturu po tisíciletí. Nejen, že se egyptská Kleopatra v medu a mléce koupala, ale již ve starověku to bylo i oblíbené platidlo.
-
Obyčejná skořice neobyčejně pomůže diabetikům, ve spojení s medem také tlumí bolest
Máte rádi sladké? Pokud vaše upřímná odpověď zní ano, pak naše upřímná rada zní: Ať vás skořice provází každým dnem! Jedná se totiž o naprosto zásadní koření.
-
Nejen do polévky, libeček má širší využití. Zpestří chuť jídel a pomůže vám vyčistit tělo
Libeček lékařský nemá v názvu slovo „lékařský“ jen tak náhodou. Zajímavá jsou i další pojmenování této trvalky, která na jaře vyraší lodyhy dorůstající do výše dvou metrů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.