Kajenský pepř je velkým pomocníkem při hubnutí a prospívá srdci

Co kdybychom z kuchyňské zásuvky vytáhli jedno z nejběžnějších koření a použili ho na obnovení střevní stěny, zlepšení trávení, zničení rakovinných buněk, zastavení srdečních potíží a navíc by nám pomohlo zhubnout? To zní zajímavě a rozhodně to není nemožné.

Pálivá síla papriček kajenského pepře se používá jako vynikající koření po staletí a jedná se možná o nejcennější rostlinu vůbec, kterou směle můžeme zařadit mezi léčivky. Bylinkáři po staletí přikládali chilli papričky na čerstvé rány, aby je sterilizovali a zastavili krvácení.

Kajenský pepř má vysoký obsah vitamínů A, C, B, vápníku, draslíku. Studie ukázaly, že dokáže obnovit citlivou tkáň žaludku a upravit střevní peristaltiku. Navíc funguje jako katalyzátor a zvyšuje účinnost jiných rostlin a také alternativních protinádorových opatření.

Zahřívá organismus a stimuluje uvolnění hlenu z dýchacích cest. Pokud jste někdy jedli čerstvé chilli, tak víte, že čistí nosohltan a také podporuje tvorbu potu. Aktivní ingrediencí kajenského pepře je kapsaicin, který má podle odborných výzkumů protirakovinné účinky.

Čtěte také

Zároveň je kajenský pepř neuvěřitelně podpůrný pro srdce a je známo, že dokázal zastavit srdeční záchvaty během 30 sekund. Lékař John R. Christopher podle svých slov nikdy neztratil pacienta se srdečním záchvatem, protože do každého nalije šálek kajenského čaje (čajová lžička kajenského pepře na šálek horké vody).

Kajenský pepř je navíc velkým pomocníkem při redukci obezity a nadváhy. Výsledky pokusů ukazují, že konzumace 10 gramů kajenského pepře společně s jídly pomohla redukovat chuť k jídlu. Jiné studie uvádí, že kajenský pepř zvyšuje metabolismus tuků.

Mnoho z nás má ve střevním traktu a celém systému různé parazity. Jedním z jednoduchých způsobů, jak se jich zbavit, je dát si denně kajenský džus. Naplňte sklenici vodou, nebo džusem z čerstvě vymačkaných plodů a potom přidejte čtvrt čajové lžičky kajenského pepře. Zamíchejte a vypijte. Ano, je to ostřejší, ale postupně si zvyknete. Na počátku můžete snížit dávku.

Ájurvédský agni čaj s kajenským pepřem

Ingredience
  • 1 litr vody
  • ½ hrsti nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z ½ citronu
  • špetka soli
  • špetka kajenského pepře

Dejte vařit na 20 minut vodu se zázvorem, kajenským pepřem a solí.

Nechte zchladnout a přidejte med a citronovou šťávu.

Nalijte do termosky a pijte dva decilitry každé dvě hodiny

Pikantní rýže

Ingredience
  • 200 gramů dlouhozrnné rýže
  • proužek kůry z limety, nebo citronu
  • 1 stroužek česneku
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • podle chuti kůra a šťáva z 1-2 citronů
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 lžíce olivového oleje

Rýži, kůru z limety a česnek podlijte vodou, přiveďte k varu a duste, dokud rýže nezměkne.

Kůru a česnek vyjměte. Zbývající přísady smíchejte s rýží.

Podávejte jako přílohu k masu nebo k zelenině.

Spustit audio

Související