Koriandr, afrodiziakum z Tisíce a jedné noci, povzbudí trávení a pomůže při detoxikaci

Koriandr je v české kuchyni známý hlavně díky semínkům, která se používají jako koření. Ve světě se ale užívá hojně jako bylinka. Čerstvé listy připomínají plochou petrželku, objevují se především v asijské a latinsko-americké kuchyni. Mletý koriandr je pak důležitou ingrediencí kari koření.

Jedná se o jedno z nejstarších známých koření na světě. Řekové a Římané jím konzervovali maso a ochucovali chleba. Dobře ho znala i středověká Evropa, protože listy a semena koriandru dokáží zamaskovat chuť i zápach zkaženého masa. V 17. století se koriandr dostal do severní Ameriky a byl jedním z prvních druhů koření, které osadníci pěstovali.

Koriandr obsahuje látky, které pomáhají bojovat proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám. Je zdrojem železa, hořčíku a manganu.

V pohádkách Tisíce a jedné noci vystupuje koriandr jako afrodiziakum. Povzbuzuje chuť k jídlu a v Indii je tradiční součástí léků proti kašli. Íránská lidová medicína jej používá k léčbě úzkostných stavů a nespavosti.

V současné době je koriandrová nať a olej důležitou součástí detoxikace od nánosů nebezpečné rtuti. Doporučuje se proto k jídlům, u kterých lze předpokládat kontaminaci rtutí, jako jsou například tuňáci a mořské ryby obecně.

Čtěte také

Při výzkumu přidání koriandru do stravy diabetických myší pomáhalo stimulovat sekreci inzulinu a snižovalo hladinu krevní glukózy. Také výrazně snížilo celkovou hladinu cholesterolu u zvířat, která konzumovala tučnou stravu. Koriandr pomáhá povzbuzovat trávicí systém. Předepisuje se i proti průjmům a zánětům močového ústrojí.

Při nákupu vybírejte bylinky svěží tmavozelené barvy, listy by měly být pevné a křehké, nikoli zažloutlé. Čerstvý koriandr skladujte v lednici ve sklenici vody, listy volně zakryjte mikrotenovým sáčkem. Semínka rozdrťte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku, čerstvě mletá budou mnohem aromatičtější než kupovaná mletá semena.

Přidávejte do polévek, vývarů a k rybám. Vyzkoušejte pečenou sladkou bramboru na řezu potřenou olejem smíchaným s mletým koriandrem, skořicí, paprikou, kmínem, solí, pepřem a petrželkou. Na polovinu upečené kořeněné brambory hojně navrstvěte luštěninový hummus z cizrny nebo fazolí, podávejte se salátem.

Ananasová salsa s koriandrem

Smícháme tři šálky čerstvého ananasu pokrájeného na kostičky, jednu pokrájenou červenou papriku, jednu papričku jalapeňo (nebo trochu chilli), čtvrt šálku pokrájeného koriandru, čtvrt červené pokrájené cibule, limetkovou šťávu a sůl.

Salsa chutná nejlépe několik hodin rozleželá.

Rychlý dušený květák

Ingredience
  • 2 polévkové lžíce kokosového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 střední jemně pokrájená cibule
  • 3 zralá jemně pokrájená rajčata
  • 1 střední květák rozebraný na růžičky
  • 1 jalapeňo paprička zbavená semínek a pokrájená
  • 1 šálek pokrájené kapusty
  • 2 lžičky zázvorové pasty, nebo strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 1 čajová lžička kurkumy
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce pokrájeného koriandru

Ve středním kastrolu zahřejeme kokosový olej na 30 vteřin při střední teplotě. Přidáme kmín a zamícháme.

Potom přidáme cibuli a vaříme další minutu, poté přidáme rajčata, zamícháme a vaříme několik minut, dokud nezměknou.

Přidáme zbytek ingrediencí a společně promícháme. Přikryjeme pánev a dusíme asi 15 minut, každých 5 minut promícháme, abychom zabránili přichycení ke dnu.

Směs rozdělíme do čtyř misek, ozdobíme sekaným koriandrem. Zbylou směs uchováme v ledničce do příštího dne.

Quinoa s koriandrovým pestem

Ingredience
  • 1 šálek propláchnuté quinoy
  • 2 šálky vody
  • špetka soli
  • 1 pokrájené rajče
  • 1 malá pokrájená okurka

Quinou dáme do vody, přidáme špetku soli a vaříme mírným varem asi 12 až 15 minut.

V míse smícháme vařenou quinou s pokrájeným rajčetem a okurkou.

Povrch zdobíme koriandrovým pestem: jeden svazek čistého koriandru, kousek oloupaného a pokrájeného zázvoru, půl šálku olivového oleje, čtvrt šálku (rýžového) octa a půl lžičky soli zpracujeme v mixéru.

Limetkovo-koriandrový dresink

Ingredience
  • ½ šálku olivového oleje
  • ¼ šálku medu (není nutné)
  • 1/3 šálku čerstvé limetkové šťávy
  • ½ lžičky strouhané limetkové kůry
  • ½ šálku upěchovaného čerstvého koriandru nahrubo nasekaného
  • 1 chilli paprička očištěná a nasekaná
  • 1 lžička soli

Do mixéru dáme všechny ingredience a umixujeme dohladka.

Pro začátek přidáme půl lžičky soli, přisolujeme postupně. Do doby použití uchováme v lednici.

Před použitím důkladně protřepeme a dresinkem zalijeme křehké salátové listy, syrovou či vařenou zeleninu nebo jakékoli jídlo, k němuž se hodí kombinace koriandru s limetkou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.