Koriandr, afrodiziakum z Tisíce a jedné noci, povzbudí trávení a pomůže při detoxikaci
Koriandr je v české kuchyni známý hlavně díky semínkům, která se používají jako koření. Ve světě se ale užívá hojně jako bylinka. Čerstvé listy připomínají plochou petrželku, objevují se především v asijské a latinsko-americké kuchyni. Mletý koriandr je pak důležitou ingrediencí kari koření.
Jedná se o jedno z nejstarších známých koření na světě. Řekové a Římané jím konzervovali maso a ochucovali chleba. Dobře ho znala i středověká Evropa, protože listy a semena koriandru dokáží zamaskovat chuť i zápach zkaženého masa. V 17. století se koriandr dostal do severní Ameriky a byl jedním z prvních druhů koření, které osadníci pěstovali.
Koriandr obsahuje látky, které pomáhají bojovat proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám. Je zdrojem železa, hořčíku a manganu.
V pohádkách Tisíce a jedné noci vystupuje koriandr jako afrodiziakum. Povzbuzuje chuť k jídlu a v Indii je tradiční součástí léků proti kašli. Íránská lidová medicína jej používá k léčbě úzkostných stavů a nespavosti.
V současné době je koriandrová nať a olej důležitou součástí detoxikace od nánosů nebezpečné rtuti. Doporučuje se proto k jídlům, u kterých lze předpokládat kontaminaci rtutí, jako jsou například tuňáci a mořské ryby obecně.
Čtěte také
Při výzkumu přidání koriandru do stravy diabetických myší pomáhalo stimulovat sekreci inzulinu a snižovalo hladinu krevní glukózy. Také výrazně snížilo celkovou hladinu cholesterolu u zvířat, která konzumovala tučnou stravu. Koriandr pomáhá povzbuzovat trávicí systém. Předepisuje se i proti průjmům a zánětům močového ústrojí.
Při nákupu vybírejte bylinky svěží tmavozelené barvy, listy by měly být pevné a křehké, nikoli zažloutlé. Čerstvý koriandr skladujte v lednici ve sklenici vody, listy volně zakryjte mikrotenovým sáčkem. Semínka rozdrťte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku, čerstvě mletá budou mnohem aromatičtější než kupovaná mletá semena.
Přidávejte do polévek, vývarů a k rybám. Vyzkoušejte pečenou sladkou bramboru na řezu potřenou olejem smíchaným s mletým koriandrem, skořicí, paprikou, kmínem, solí, pepřem a petrželkou. Na polovinu upečené kořeněné brambory hojně navrstvěte luštěninový hummus z cizrny nebo fazolí, podávejte se salátem.
Ananasová salsa s koriandrem
Smícháme tři šálky čerstvého ananasu pokrájeného na kostičky, jednu pokrájenou červenou papriku, jednu papričku jalapeňo (nebo trochu chilli), čtvrt šálku pokrájeného koriandru, čtvrt červené pokrájené cibule, limetkovou šťávu a sůl.
Salsa chutná nejlépe několik hodin rozleželá.
Rychlý dušený květák
- 2 polévkové lžíce kokosového oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 střední jemně pokrájená cibule
- 3 zralá jemně pokrájená rajčata
- 1 střední květák rozebraný na růžičky
- 1 jalapeňo paprička zbavená semínek a pokrájená
- 1 šálek pokrájené kapusty
- 2 lžičky zázvorové pasty, nebo strouhaného zázvoru
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mletého koriandru
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 plechovka kokosového mléka
- 1 lžička soli
- 2 lžíce pokrájeného koriandru
Ve středním kastrolu zahřejeme kokosový olej na 30 vteřin při střední teplotě. Přidáme kmín a zamícháme.
Potom přidáme cibuli a vaříme další minutu, poté přidáme rajčata, zamícháme a vaříme několik minut, dokud nezměknou.
Přidáme zbytek ingrediencí a společně promícháme. Přikryjeme pánev a dusíme asi 15 minut, každých 5 minut promícháme, abychom zabránili přichycení ke dnu.
Směs rozdělíme do čtyř misek, ozdobíme sekaným koriandrem. Zbylou směs uchováme v ledničce do příštího dne.
Quinoa s koriandrovým pestem
- 1 šálek propláchnuté quinoy
- 2 šálky vody
- špetka soli
- 1 pokrájené rajče
- 1 malá pokrájená okurka
Quinou dáme do vody, přidáme špetku soli a vaříme mírným varem asi 12 až 15 minut.
V míse smícháme vařenou quinou s pokrájeným rajčetem a okurkou.
Povrch zdobíme koriandrovým pestem: jeden svazek čistého koriandru, kousek oloupaného a pokrájeného zázvoru, půl šálku olivového oleje, čtvrt šálku (rýžového) octa a půl lžičky soli zpracujeme v mixéru.
Limetkovo-koriandrový dresink
- ½ šálku olivového oleje
- ¼ šálku medu (není nutné)
- 1/3 šálku čerstvé limetkové šťávy
- ½ lžičky strouhané limetkové kůry
- ½ šálku upěchovaného čerstvého koriandru nahrubo nasekaného
- 1 chilli paprička očištěná a nasekaná
- 1 lžička soli
Do mixéru dáme všechny ingredience a umixujeme dohladka.
Pro začátek přidáme půl lžičky soli, přisolujeme postupně. Do doby použití uchováme v lednici.
Před použitím důkladně protřepeme a dresinkem zalijeme křehké salátové listy, syrovou či vařenou zeleninu nebo jakékoli jídlo, k němuž se hodí kombinace koriandru s limetkou.
Související
-
Petržel nepoužívejte jen jako ozdobu jídel, může toho nabídnout mnohem víc
Petrželka je mnohem víc než jen ozdoba polévek a dalších pokrmů. Tato běžná bylinka má mocné výživové vlastnosti a obsahuje sloučeniny, které snižují riziko mnoha nemocí.
-
Kurkuma – indický svatý prášek, který zastavuje šíření rakovinných buněk
Kurkuma je známé koření, tradiční součást kari směsí. V současné době více než 95 procent jeho světové produkce pochází z Indie. Indové denně zkonzumují 25 až 50 miligramů.
-
Ananas je čistič organismu, který může pomoci i v boji proti rakovině
Ananas není jen nádherný reprezentant tropického ovoce, ale využíval se už v lidovém léčitelství. Kloktáním ananasové šťávy se například léčily bolesti v krku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.