Koriandr, afrodiziakum z Tisíce a jedné noci, povzbudí trávení a pomůže při detoxikaci

Koriandr
Koriandr

Koriandr je v české kuchyni známý hlavně díky semínkům, která se používají jako koření. Ve světě se ale užívá hojně jako bylinka. Čerstvé listy připomínají plochou petrželku, objevují se především v asijské a latinsko-americké kuchyni. Mletý koriandr je pak důležitou ingrediencí kari koření.

Jedná se o jedno z nejstarších známých koření na světě. Řekové a Římané jím konzervovali maso a ochucovali chleba. Dobře je znala i středověká Evropa, protože listy a semena koriandru dokáží zamaskovat chuť i zápach zkaženého masa. V 17. století se koriandr dostal do severní Ameriky a byl jedním z prvních druhů koření, které osadníci pěstovali.

Koriandr obsahuje látky, které pomáhají bojovat proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám. Je zdrojem železa, hořčíku a manganu.

V pohádkách Tisíce a jedné noci vystupuje koriandr jako afrodiziakum. Povzbuzuje chuť k jídlu a v Indii je tradiční součástí léků proti kašli. Íránská lidová medicína jej používá k léčbě úzkostných stavů a nespavosti.

V současné době je koriandrová nať a olej důležitou součástí detoxikace od nánosů nebezpečné rtuti. Doporučuje se proto k jídlům, u kterých lze předpokládat kontaminaci rtutí, jako jsou například tuňáci a mořské ryby obecně.

Při výzkumu přidání koriandru do stravy diabetických myší pomáhalo stimulovat sekreci inzulinu a snižovalo hladinu krevní glukózy. Také výrazně snížilo celkovou hladinu cholesterolu u zvířat, která konzumovala tučnou stravu. Koriandr pomáhá povzbuzovat trávicí systém. Předepisuje se i proti průjmům a zánětům močového ústrojí.

Při nákupu vybírejte bylinky svěží tmavozelené barvy, listy by měly být pevné a křehké, nikoli zažloutlé. Čerstvý koriandr skladujte v lednici ve sklenici vody, listy volně zakryjte mikrotenovým sáčkem. Semínka rozdrťte v hmoždíři nebo umelte v mlýnku, čerstvě mletá budou mnohem aromatičtější než kupovaná mletá semena.

Přidávejte do polévek, vývarů a k rybám. Vyzkoušejte pečenou sladkou bramboru na řezu potřenou olejem smíchaným s mletým koriandrem, skořicí, paprikou, kmínem, solí, pepřem a petrželkou. Na polovinu upečené kořeněné brambory hojně navrstvěte luštěninový hummus z cizrny nebo fazolí, podávejte se salátem.

Ananasová salsa s koriandrem

Suroviny:
3 šálky čerstvého ananasu pokrájeného na kostičky
1 pokrájená červená (případně i zelená) paprika
1 paprička jalapeňo nebo trocha chilli k dochucení
¼ šálku pokrájeného koriandru
¼ červené pokrájené cibule
limetková šťáva k dochucení, sůl

Smícháme všechny ingredience a podáváme. Salsa chutná nejlépe několik hodin rozleželá.


Pečená mrkev s koriandrem

Suroviny:
asi ¾ kilogramu opraných karotek
2 polévkové lžíce rozpuštěného přepuštěného másla (ghí)
2 polévkové lžíce drcených koriandrových semínek
špetka soli

Koriandr

Předehřejeme troubu na 170 stupňů. Umyté karotky potřeme rozpuštěným máslem, posypeme koriandrovými semínky a solí. Rozložíme na pečicí papír na plechu.

Pečeme a každých 15 až 20 minut karotky otočíme. Celkem pečeme asi 40 minut, než půjdou snadno rozkrojit nožem. Vyjmeme z trouby a podáváme.


Rychlý dušený květák s kokosovým mlékem

Suroviny:
2 polévkové lžíce kokosového oleje
1 lžička kmínu
1 střední jemně pokrájená cibule
3 zralá jemně pokrájená rajčata
1 střední květák rozebraný na růžičky
1 jalapeňo paprička zbavená semínek a pokrájená
1 šálek pokrájené kapusty
2 lžičky zázvorové pasty nebo strouhaného zázvoru
1 lžíce mletého kmínu
1 lžíce mletého koriandru
1 čajová lžička kurkumy
1 plechovka kokosového mléka
1 lžička soli
2 lžíce pokrájeného koriandru

Ve středním kastrolu zahřejeme kokosový olej na 30 vteřin při střední teplotě. Přidáme kmín a zamícháme. Potom přidáme cibule a vaříme další minutu, poté přidáme rajčata, zamícháme a vaříme několik minut, dokud nezměknou.

Přidáme zbytek ingrediencí a společně promícháme. Přikryjeme pánev a dusíme asi 15 minut, každých 5 minut promícháme, abychom zabránili přichycení ke dnu. Směs rozdělíme do čtyř misek, ozdobíme sekaným koriandrem. Zbylou směs uchováme v ledničce do příštího dne.


Quinoa s koriandrovým pestem

Suroviny:
1 šálek propláchnuté quinoy
2 šálky vody
špetka soli
1 pokrájené rajče
1 malá pokrájená okurka

Petržel, quinoa, salát, zdravá strava

Quinou dáme do vody, přidáme špetku soli a vaříme mírným varem asi 12 až 15 minut. V míse smícháme vařenou quinou s pokrájeným rajčetem a okurkou.

Povrch zdobíme koriandrovým pestem: 1 svazek čistého koriandru, kousek oloupaného a pokrájeného zázvoru, ½ šálku olivového oleje, ¼ šálku (rýžového) octa a půl lžičky soli zpracujeme v mixéru.


Limetkovo-koriandrový dresink

Suroviny:
½ šálku olivového oleje
¼ šálku medu (není nutné)
1/3 šálku čerstvé limetkové šťávy
½ lžičky strouhané limetkové kůry
½ šálku upěchovaného čerstvého koriandru nahrubo nasekaného
1 chilli paprička očištěná a nasekaná
1 lžička či méně soli

Do mixéru dáme všechny ingredience a umixujeme dohladka. Pro začátek přidáme půl lžičky soli, přisolujeme postupně. Do doby použití uchováme v lednici.

Před použitím důkladně protřepeme a dresinkem zalijeme křehké salátové listy, syrovou či vařenou zeleninu nebo jakékoli jídlo, k němuž se hodí kombinace koriandru s limetkou.

Spustit audio

Související