Římský kmín dodá vašim pokrmům silnou a ostrou chuť, navíc prospěje zdraví
Již staří Egypťané jím kořenili maso, ale také mumifikovali mrtvé. Kmín římský pochází z rostliny podobné koriandru, která se jmenuje šabrej kmínovitý. Náš známý kmín kořenný není v kuchyni se šabrejem zaměnitelný, jelikož obě rostliny mají zcela jinou chuť i aroma.
Římský kmín má silnou a ostrou chuť, bez níž se neobejde mexická, thajská a vietnamská kuchyně. Je součástí kořenících směsí kari, chilli a masala, marinuje se jím maso a drůbež, najdeme ho v pilafu, kebabu, salámech italského typu, masových směsích, sýrech i chlebu.
Toto koření je zdrojem železa. Je bohaté na éterické oleje, díky nimž se mu připisuje schopnost snižovat hladinu krevního cukru. V některých zemích Středního východu se považuje směs římského kmínu, černého pepře a medu za přirozený prostředek k zlepšení sexuálních funkcí.
Semínka kmínu smíchaná s mlékem a medem se během těhotenství dávala ženám pro snadnější porod, léčbu nevolností a lepší laktaci. V tradiční medicíně se římský kmín užívá k regulaci zažívání. Má antibakterální účinky a chrání před nákazou měchovcem.
Čtěte také
Při jednom výzkumu se u zvířat krmených výtažkem z římského kmínu zmenšil zánět připisovaný artritidě a snížila hladina krevní glukózy i cholesterolu. Vědci také zjistili, že při léčbě cukrovky jsou přípravky z římského kmínu mnohem účinnější než jeden běžně orálně užívaný lék.
Kmín se ukázal jako výkonný likvidátor bakterie, která je zodpovědná za vznik žaludečních vředů. U laboratorních zvířat také zpomaloval tvorbu buněk rakoviny tlustého střeva. Některé studie poukazují, že má antistresové a antioxidační účinky a podporuje paměť.
Římský kmín přidávejte do polévek, konzumujte ho s luštěninami, vyzkoušejte s míchanými vejci, dejte do marinád, salátových dresinků, dobře chutná s květákem, batáty, dýněmi i cuketami. Kořeňte jím masové směsi, karbanátky, masové kuličky. Přidávejte do rýže, dušených pokrmů, tradičních chilli.
Pečená ryba s kmínovými batáty
- 500 gramů batátů nakrájených na plátky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 šálek nasekané cukety
- ½ šálku šalotky pokrájené našikmo
- 1 lžíce čerstvého koriandru
- 4 filety z tresky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého chilli
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Batáty položíme na větší plech, posypeme kmínem a postříkáme olejem, aby nezůstaly suché. Vyrovnáme je do vrstvy a pečeme, dokud nezhnědnou, asi 15 minut.
Vyjmeme batáty z trouby, teplotu zvýšíme na 230 stupňů. Širokou obracečkou jemně plátky obrátíme. Na ně naklademe plátky ryb, ty posypeme chilli a šalotkou.
Vrátíme plech do trouby a pečeme, dokud ryby nebudou uprostřed matné, zhruba 8 až 10 minut na každé 3 centimety tloušťky.
Širokou obracečkou nandáme jednotlivé porce batátů s rybou na talíře. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka
