Římský kmín dodá vašim pokrmům silnou a ostrou chuť, navíc prospěje zdraví
Již staří Egypťané jím kořenili maso, ale také mumifikovali mrtvé. Kmín římský pochází z rostliny podobné koriandru, která se jmenuje šabrej kmínovitý. Náš známý kmín kořenný není v kuchyni se šabrejem zaměnitelný, jelikož obě rostliny mají zcela jinou chuť i aroma.
Římský kmín má silnou a ostrou chuť, bez níž se neobejde mexická, thajská a vietnamská kuchyně. Je součástí kořenících směsí kari, chilli a masala, marinuje se jím maso a drůbež, najdeme ho v pilafu, kebabu, salámech italského typu, masových směsích, sýrech i chlebu.
Toto koření je zdrojem železa. Je bohaté na éterické oleje, díky nimž se mu připisuje schopnost snižovat hladinu krevního cukru. V některých zemích Středního východu se považuje směs římského kmínu, černého pepře a medu za přirozený prostředek k zlepšení sexuálních funkcí.
Semínka kmínu smíchaná s mlékem a medem se během těhotenství dávala ženám pro snadnější porod, léčbu nevolností a lepší laktaci. V tradiční medicíně se římský kmín užívá k regulaci zažívání. Má antibakterální účinky a chrání před nákazou měchovcem.
Čtěte také
Při jednom výzkumu se u zvířat krmených výtažkem z římského kmínu zmenšil zánět připisovaný artritidě a snížila hladina krevní glukózy i cholesterolu. Vědci také zjistili, že při léčbě cukrovky jsou přípravky z římského kmínu mnohem účinnější než jeden běžně orálně užívaný lék.
Kmín se ukázal jako výkonný likvidátor bakterie, která je zodpovědná za vznik žaludečních vředů. U laboratorních zvířat také zpomaloval tvorbu buněk rakoviny tlustého střeva. Některé studie poukazují, že má antistresové a antioxidační účinky a podporuje paměť.
Římský kmín přidávejte do polévek, konzumujte ho s luštěninami, vyzkoušejte s míchanými vejci, dejte do marinád, salátových dresinků, dobře chutná s květákem, batáty, dýněmi i cuketami. Kořeňte jím masové směsi, karbanátky, masové kuličky. Přidávejte do rýže, dušených pokrmů, tradičních chilli.
Pečená ryba s kmínovými batáty
- 500 gramů batátů nakrájených na plátky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 šálek nasekané cukety
- ½ šálku šalotky pokrájené našikmo
- 1 lžíce čerstvého koriandru
- 4 filety z tresky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého chilli
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Batáty položíme na větší plech, posypeme kmínem a postříkáme olejem, aby nezůstaly suché. Vyrovnáme je do vrstvy a pečeme, dokud nezhnědnou, asi 15 minut.
Vyjmeme batáty z trouby, teplotu zvýšíme na 230 stupňů. Širokou obracečkou jemně plátky obrátíme. Na ně naklademe plátky ryb, ty posypeme chilli a šalotkou.
Vrátíme plech do trouby a pečeme, dokud ryby nebudou uprostřed matné, zhruba 8 až 10 minut na každé 3 centimety tloušťky.
Širokou obracečkou nandáme jednotlivé porce batátů s rybou na talíře. Ozdobíme čerstvým koriandrem.
Související
-
Ostropestřec pomůže játrům vyhnat škodliviny z těla. Kupte si semínka nebo olej do zálivek
Ostropestřec mariánský na první pohled nevypadá pro lidské tělo příliš vstřícně. Je to bodlák, který dorůstá až do dvoumetrové výšky. Neměli bychom se mu ale vyhýbat.
-
Omrzely vás brambory? Zkuste topinambury, chutnají výborně i syrové
Na farmářské trhy se mezi řepu, zelí a brambory prosadil topinambur. Tato hlíza není tak exotická, jak by se mohlo zdát. V 19. století byla u nás důležitou potravinou.
-
Chia semínka přidávejte do všeho, patří mezi superpotraviny. Skvělé jsou třeba chia pudinky
Chia semínka patří mezi nejvýživnější superpotraviny na planetě. Ještě dávno předtím, než v 90. letech zažila semínka svou renesanci, byla součástí středoamerické diety.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.