Omrzely vás brambory? Zkuste topinambury, chutnají výborně i syrové

Topinambury

Na současné farmářské trhy se mezi řepu, zelí a brambory prosadil topinambur. Tato hlíza není tak exotická, jak by se mohlo zdát. Pochází sice z Nového světa a její název odkazuje k indiánskému kmenu Topinambů, ale zdomácněla u nás a v 19. století byla důležitou potravinou, než ji vytlačila brambora.

Naši předci topinamburu říkali také jeruzalémský artyčok nebo židovská brambora. První zmínky o jeho pěstování v Evropě pochází z roku 1607 z Francie. Topinambur je statná rostlina příbuzná slunečnici, která kvete žlutými květy na konci léta nebo na podzim.

Na rozdíl od brambor se hlízy topinamburu nehodí k dlouhodobému uskladnění. Začaly by totiž měknout a hnít. Také proto je většinou nenajdeme v supermarketech, kde se prodávají potraviny s dlouhou dobou trvanlivosti, ale spíše v menších obchůdcích se zeleninou od místních dodavatelů nebo na trzích.

Topinambur se pěstuje v bio kvalitě, protože je nenáročný a odolný. Netrpí plísněmi a nenapadají jej ani škůdci. Hlíza se hodí samotná syrová v kombinaci třeba s polníčkem jako zimní salát, dá se zapracovat do polévky. Stejně dobrý dojem dělá jako zeleninová příloha, jako základ pro krémovou kaši, hlavní roli může hrát i v nákypu.

Je to dietní potravina, která nedodává mnoho kalorií, ale příjemně zasytí. Obsahuje velké množství zdravé vlákniny inulin a minerálních látek, například železa, manganu, draslíku, vápníku, sodíku i zinku.

Vzhledem k nepravidelnému tvaru hlíz je nutné věnovat dostatečnou pozornost odstranění veškeré zeminy před kuchyňskou úpravou. Hlízy očistíme menším kartáčkem, poté je ve vodě dvakrát až třikrát propláchneme, loupat už je nemusíme. Po oloupání snadno zhnědnou. Předejdeme tomu namočením do okyselené vody.

Z topinamburů můžeme jednoduše připravit léčebnou šťávu, zkuste přidat do odšťavovače i jinou zeleninu nebo ovoce: mrkev, petržel, celer, řepu, ředkvičky, jablka, jahody, rybíz a podobně. Syrové topinambury používáme do různých salátů. Tepelně upravujeme stejně jako brambory, vaříme však maximálně 15 až 20 minut, protože obsahují více vody a mohou být po uvaření měkčí.

Topinamburový salát s čerstvou zeleninou

Suroviny:
2 hrsti topinamburů
2 papriky
rajče
menší okurka
2 listy čínského zelí
sůl, bylinky.

Očištěné a případně oloupané topinambury nakrájíme na nudličky. Pokapeme octem, olejem, přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na nudličky či plátky, dochutíme.


Francouzský salát

Suroviny
500 gramů topinamburů
300 gramů mrkve
100 gramů sterilovaného hrášku
150 gramů okurek
150 gramů jablek
sůl, hořčice

Zeleninový salát

Suroviny nakrouháme, ochutíme solí a hořčicí.


Krémová polévka z topinamburu

Suroviny:
500 gramů topinamburů
1 menší cibule
1 lžíce oleje
100 gramů kokosového mléka
vývar
2 až 3 stroužky česneku
sůl, bylinky

Topinambury nahrubo pokrájíme. Cibuli nakrájíme na kostičky. V hrnci zahřejeme olej a opečeme na něm cibuli dozlatova. Přihodíme topinambury a krátce osmahneme. Zalijeme vodou tak, aby topinambury byly ponořené. Přidáme vývar (nebo i kostku vývaru) a uvaříme doměkka.

Změklé topinambury rozmixujeme do kašovité konzistence, zjemníme kokosovým mlékem nebo smetanou. Dochutíme prolisovaným česnekem a solí, ozdobíme bylinkami.


Topinamburové chipsy

Suroviny:
topinambury
olivový olej
hrubá sůl

Topinambury důkladně omyjeme kartáčem a nakrájíme na velmi tenká kolečka. Položíme na plech s pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, posypeme hrubou solí a sušíme ve vyhřáté troubě na 150 stupňů asi hodinu.

Občas chipsy otočíme. Dáváme pozor, aby se nespálily. Topinamburové chipsy připravujeme z většího množství, při sušení se scvrknou zhruba o polovinu.


Topinambury zapečené s houbami

Suroviny:
topinambury
houby
vývar
máslo nebo olivový olej
citron
sůl, bylinky

Žampiony

Nedovařené topinambury necháme okapat, pak krátce osmahneme na másle nebo oleji. Po vychladnutí je rozložíme po obvodu zapékací mísy a střed vyplníme směsí různých podušených hub.

Ve vývaru z topinamburů svaříme jemně nakrájenou bylinkovou nať, například libeček. Vývarem přelijeme obsah mísy a mírně propečeme.


Pochoutka z topinamburů a rajčat

Suroviny:
500 gramů rajčat
500 gramů na kostičky nakrájených topinamburů
olivový olej
1 cibule nakrájená na kostičky
2 stroužky jemně posekaného česneku
1 lžička sekané bazalky
sůl, mletý pepř
1 lžíce nakrájené petrželkové natě na posypání

Rajčata vložíme na chvíli do horké vody a po vyjmutí necháme ochladnout. Mezitím v kastrolu zahřejeme lžíci oleje, přidáme cibuli, česnek, bazalku a všechno opečeme. Pak přidáme topinambury, promícháme a dusíme na mírném ohni.

Rajčata oloupeme, trochu rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném ohni. Upravíme do hlubokých talířů a posypeme sekanou petrželkou.

Spustit audio

Související