Kapusta dodá tělu energii. Připravte z ní závitky, polévku nebo upečte kapustové chipsy

Kapusta a její různé variety jsou skutečným darem pro naše zdraví. Je velká škoda, že ji nekonzumujeme častěji. Sama o sobě je totiž přirozeným multivitaminem, který lidský organismus nabíjí vitalitou.

Jen se zamysleme nad odolností této zeleniny, když se její malé růžičky v mrazivém zimním počasí vyjímají na bývalých záhoncích. Snese mrazy až minus 15 stupňů. Snažme se tedy z její odolnosti mít vlastní užitek a posilněme se na zimu kapustou.

Patří do čeledi brukvovitých a příbuzné zeleniny, například brokolice a květák, jsou již známé svými výraznými protinádorovými schopnostmi. Kapusta dodá tělu vitamin A, který je nejdůležitějším ochranným imunitním faktorem pro sliznice a také pro všechny genetické impulsy, které podněcují vitalitu, optimismus a dynamičnost.

Kapusta obsahuje všechny vitaminy skupiny B, úctyhodné množství vitaminu C a je královnou v obsahu vitaminu E, látky chránící buňky před volnými radikály. Jediná porce kadeřávku zajistí doporučenou denní dávku vitaminu C a obsahuje stejné množství vápníku jako dvě sklenice mléka!

Při osteoporóze zařaďte kapustu do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Dodá tělu i draslík, který vyplavuje škodliviny, a tím posiluje srdce, ledviny, močový měchýř. Množství vlákniny si poradí také se střevními potížemi. Kapusta patří mezi nejlepší prostředky pro tvorbu zdravé střevní flóry.

Čtěte také

Malé růžičkové kapustičky jsou ideální pro všechny, kdo trpí chronickou neurastenií s projevy únavy a poruchami soustředění, a pro ty, kterým chybí energie a vitalita.

Tato zelenina zkrátka patří mezi nejzdravější potraviny, které můžete do svého jídelníčku zařadit. Kromě výše zmíněného také posiluje zrak a snižuje riziko onemocnění rakovinou plic, jícnu, ústní dutiny a hltanu. Uvádí to Americká společnost pro výzkum rakoviny. Při studii bylo zjištěno, že u osob pravidelně konzumujících kapustu se snížilo riziko výskytu rakoviny močového měchýře.

Zatímco vápník z rostlinných zdrojů je dobře vstřebatelný, u železa je důležité kombinovat jeho zdroj s dalšími potravinami bohatými na vitamin C, jako jsou rajčata, papriky a další zeleniny, které s kapustou kombinujte. Kadeřávek můžete jednoduše osmahnout na olivovém oleji s čerstvým česnekem a citronovou šťávou nebo balzamikem. Takto ho můžete přidávat do dalších dušených jídel, salátů, bramborových pokrmů.

Posilňující kapustová polévka s čočkou

Ingredience
  • 1 nasekaná malá cibule
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 konzerva krájených rajčat (až 700 ml)
  • 1 šálek sušené čočky
  • 450 gramů kadeřavé kapusty, jemně nasekané
  • 3 litry vody
  • 1 šálek parmezánu, čerstvě nastrouhaného na posypání
  • sůl a pepř

Čočku propláchneme a v menším rendlíku ji uvaříme doměkka. Mezitím oloupeme a nasekáme cibuli a rozdrtíme česnek. Do polévkového hrnce vlijeme olivový olej a rozehřejeme jej. Přidáme cibuli s česnekem a necháme zesklovatět. Pozor na připálení.

Z listů kadeřávku odstraníme středové žilky a listy nahrubo nasekáme. Nasekané listy přidáme k cibuli a česneku a 10 minut je smažíme. Přidáme konzervovaná rajčata, sůl, pepř a necháme 10 minut dusit.

Přilijeme vodu, přivedeme k varu a mírně vaříme 30 minut. Přidáme vařenou čočku a povaříme dalších 5 minut. Polévku podáváme horkou, posypanou parmezánem.

Kapustové chipsy

Ingredience
  • kapusta (umytá, okapaná a mírně vysušená, natrhaná na větší kousky)
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ve větší míse smícháme kapustu s olivovým olejem, solí a pepřem. Směs nejlépe promísíme rukama. Pečeme v troubě asi 10 minut, poté vyjmeme, a pokud je potřeba, otočíme.

Pečeme dalších 10 minut, nebo po dobu, než získají vhodnou konzistenci. Budou-li více suché, budou hezky křupavé, dáme-li je do trouby vlhké, zůstanou měkčí. Dáváme pozor na připálení, černé okraje hořknou. Podáváme samotné jako delikatesu nebo jako přílohu.

Kapustový salát se žampiony a řapíkatým celerem

Ingredience
  • libovolné množství kapusty
  • vanička žampionů
  • asi tři řapíky celeru
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Do většího hrnce dáme vařit mírně osolenou vodu. Vhodíme do ní pokrájenou kapustu, očištěné žampiony (pokud jsou větší, rozkrojíme) a pokrájený řapíkatý celer. Vaříme 10 až 15 minut.

Vývar slijeme, zeleninu necháme zčásti vystydnout. Do ní následně prolisujeme čerstvý česnek, ochutíme olivovým olejem, solí a pepřem. Vyzkoušet můžeme také ochucenou jogurtovou zálivku (opět například s bylinkami a česnekem nebo po indicku s kari a kurkumou, trochou chilli papričky).

Kapustové závitky s krůtím masem

Ingredience
  • ¼ hrnku sušených hub
  • 1 hrnek quinoy
  • 2 cibule
  • ½ menšího celeru
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 500 gramů mletého krůtího masa
  • 8 kapustových listů
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce ghí másla

Sušené houby vhodíme do kastrolu s dvěma hrnky vroucí vody, zakryjeme a na 10 minut odstavíme z plotny. Potom odkryté přivedeme k varu, vsypeme quinou a 15 minut vaříme.

Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Celer s mrkví očistíme a nahrubo nastrouháme. Oloupaný česnek prolisujeme.

Na směsi oleje a másla orestujeme cibuli, celer a mrkev. Přidáme česnek, promícháme s quinoou a necháme zchladnout. Směs potom osolíme, opepříme a důkladně promícháme s mletým krůtím masem.

Velké kapustové listy vložíme do sítka a nad párou vaříme asi 6 minut, až budou ohebné a pružné. Potom je vhodíme do mísy s ledovou tříští (nebo je propláchneme studenou vodou), aby si uchovaly barvu. Vyndáme a necháme okapat. Trochu jim seřízneme řapík, aby šly lépe stočit do tvaru závitku.

Listy plníme připravenou směsí. Nejprve přehrneme přes náplň listy z boční strany a poté je stočíme a spíchneme párátkem, aby držely pohromadě.

Závitky vložíme těsně vedle sebe na sítko nad páru (ideální je vařit je nad ochuceným vývarem) a 30 minut vaříme.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.