Odmítáte stejně jako prezident brokolici? Chyba! Tato zelenina chrání před rakovinou

Brokolice, košťálová zelenina, zdravé

Původně rostla brokolice u Středozemního moře, pěstovali ji Římané, poté Italové a dnes je rozšířená po celém světě. Zajímavě na ni upozornil v roce 1992 prezident USA George Bush svou kampaní: „Jsem prezidentem Spojených států a nejím brokolici.“ Antireklama je ale také reklama a brokolice si záhy získala americkou veřejnost.

Ve stejném roce také John Hopkins oznámil objev nové látky v brokolici. Ta ve sledované skupině lidí nejen snížila výskyt nádorů o 60 procent, ale také velikost již vyskytujících se nádorů o 75 procent. Brokolice tedy stejně jako další druhy košťálové zeleniny významně přispívá k prevenci proti rakovině.

Brokolice nejvýrazněji chrání před rakovinou tlustého střeva, zejména bývalé kuřáky mladší 65 let. Americký Státní institut proti rakovině ji řadí na první místo mezi doporučenými potravinami.

Zároveň zvyšuje imunitu, podporuje srdce i cévy a brání poškození lidského plodu a také mozku. Nachází se v ní velké množství živin při nízkém kalorickém obsahu. Je například vynikajícím rostlinným zdrojem železa. Syrová poskytuje více vitaminu C, ale vařením se více aktivují různé karotenoidy.

Je bohatá na vlákninu a podporuje tvorbu kostí. Jeden šálek syrové brokolice obsahuje 41 mg vápníku a 79 mg vitaminu C, který zvyšuje vstřebávání vápníku. Pro tvorbu kostí je důležitý i obsah vitaminu K. Brokolice navíc spolu se špenátem jako jedna z mála druhů zeleniny obsahuje relativně hodně koenzymu Q10.

Brokolice je nejlepší protistresovou zeleninou pro všechny, kdo jsou pod tlakem, provozují sport a trpí problémy a konflikty. Je to zároveň nejlepší ochranná zelenina pro sliznice. Pokud třikrát v týdnu jíme brokolici, poškozená nebo dokonce zrohovatělá sliznice se rychle regeneruje.

Mimořádně vysoký obsah draslíku působí pozitivně na odvodňování a snižování krevního tlaku. Zelenina tím ulehčuje srdci a krevnímu oběhu všech, kteří trpí důsledky nedostatečného pohybu a nadměrně slané stravy.

Z brokolice také získáme podstatný podíl hořčíku, minerální látky nezbytné pro činnost svalů, srdce, přenosu nervových vzruchů a tvorbu hormonů. Je i zdrojem chromu a vysokým podílem vlákniny pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje sliznici střev a preventivně působí proti vážným střevním onemocněním, včetně zmiňované rakoviny.

Brokolicový salát

Suroviny:
500 gramů brokolice
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř

Brokolici uvaříme, rozdělíme na růžice a necháme vychladnout. Smícháme olej, ocet a citronovou šťávu a zálivkou brokolici přelijeme. Poté osolíme a opepříme.


Nudle s tofu a brokolicí

Suroviny:
250 gramů skelných (rýžových) nudlí
2 šálky brokolicových růžic
40 gramů zázvorového kořene
200 gramů tofu
2 velké cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sójové omáčky
2 lžíce sezamového semene
l lžička sezamového oleje

Brokolice, košťálová zelenina, zdravé

Skelné nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Zázvor nadrobno pokrájíme. Tofu rozdělíme na kostky o hraně 2cm. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme.

Ve woku nebo velkém kastrolu předvaříme brokolici v malém množství vody. Stáhneme z plotny a slijeme vodu. Ohřejeme olej, vložíme zázvor a opečeme dozlatova, vložíme tofu a rovněž opečeme. Poté přidáme cibuli a česnek a opékáme, dokud nezměkne.

Do směsi nakonec vložíme brokolici a dusíme ještě asi 1 minutu. Nakonec přidáme nudle a sójovou omáčku a za častého míchání dusíme dalších 5 minut. Pokrm posypeme sezamem a pokapeme sezamovým olejem.


Brokolice s bramborami

Suroviny:
5 malých brambor
300 gramů brokolice
100 mililitrů vody
sůl, bílý pepř
10 gramů másla (ghí)
15 gramů strouhaných mandlí

Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme. Brokolici očistíme, omyjeme, oddělíme růžice, stonky nakrájíme na plátky. Vše dusíme v osolené vodě doměkka. Opepříme.

Máslo rozpustíme a opatrně na něm pražíme mandle. Pak jimi posypeme brokolici. Brokolici rozdělíme na talíře s bramborami. Vhodným doplňkem je čerstvý salát.


Barevný brokolicový salát

Suroviny:
¼ hrnku balzamikového octa
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky medu
¼ lžičky černého pepře
2 lžičky lněného oleje
2 lžičky olivového oleje
2 brokolice
1 malá červená cibule nakrájená na měsíčky
½ hrnku celých mandlí opražených a nahrubo nasekaných
½ hrnku sušených brusinek
115 gramů rozdrobeného kozího sýra

Brokolice, košťálová zelenina, zdravé, salát

Syrové růžice brokolice vaříme 4 minuty v páře, opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Ve velké míse ušleháme ocet, hořčici, med a pepř. Za stálého šlehání přidáváme lněný a olivový olej, až se vše spojí. Směs dáme stranou. Brokolici přidáme k zálivce.

Ze zbylých stonků odkrojíme konce a škrabkou na zeleninu oloupeme tuhou slupku. Stonky posekáme v kuchyňském robotu. Posekané stonky nasypeme do mísy, přidáme cibuli, mandle a brusinky a protřeseme. Salát rovnoměrně rozdělíme na šest talířků a posypeme sýrem.


Zapékaná brokolice

Suroviny:
2 střední brambory nakrájené na velmi tenké plátky
1,5 šálku růžiček brokolice
½ střední cibule nahrubo nakrájené
½ červené sladké papriky pokrájené
½ žluté sladké papriky pokrájené
4 velká vejce
1 šálek tvarohu nebo ricotty
¼ lžíce čerstvého kopru nebo ¾ lžičky sušeného kopru
3 lžíce parmezánu

Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Pekáč vymažeme olivovým olejem. Plátky brambor položíme v jedné vrstvě na dno pekáče. Zbylé plátky rozpůlíme a dáme po stranách pekáče. Pečeme 12 až 15 minut nebo dozlatova.

Ve velké pánvi vymazané olivovým olejem orestujeme brokolici, cibuli, sladké papriky 3 až 4 minuty nebo doměkka. Přidáme lžíci vody nebo zeleninového vývaru, aby se pokrm nepřipálil.

V míse rozšleháme tvaroh s vejci, vmícháme orestovanou zeleninu, kopr a polovinu strouhaného sýra. Touto směsí přelijeme brambory a pečeme 20 až 25 minut, až jsou vejce hotová. Posypeme zbylým sýrem a dáme zpět do trouby na 1 až 2 minuty. Nakrájíme na stejné díly.

Spustit audio

Související