Odmítáte stejně jako prezident brokolici? Chyba! Tato zelenina chrání před rakovinou
Původně rostla brokolice u Středozemního moře, pěstovali ji Římané, poté Italové a dnes je rozšířená po celém světě. Zajímavě na ni upozornil v roce 1992 prezident USA George Bush svou kampaní: „Jsem prezidentem Spojených států a nejím brokolici.“ Antireklama je ale také reklama a brokolice si záhy získala americkou veřejnost.
Ve stejném roce také John Hopkins oznámil objev nové látky v brokolici. Ta ve sledované skupině lidí nejen snížila výskyt nádorů o 60 procent, ale také velikost již vyskytujících se nádorů o 75 procent. Brokolice tedy stejně jako další druhy košťálové zeleniny významně přispívá k prevenci proti rakovině.
Brokolice nejvýrazněji chrání před rakovinou tlustého střeva, zejména bývalé kuřáky mladší 65 let. Americký státní institut proti rakovině ji řadí na první místo mezi doporučenými potravinami.
Zároveň zvyšuje imunitu, podporuje srdce i cévy a brání poškození lidského plodu a také mozku. Nachází se v ní velké množství živin při nízkém kalorickém obsahu. Je například vynikajícím rostlinným zdrojem železa. Syrová poskytuje více vitaminu C, ale vařením se více aktivují různé karotenoidy.
Čtěte také
Je bohatá na vlákninu a podporuje tvorbu kostí. Jeden šálek syrové brokolice obsahuje 41 mg vápníku a 79 mg vitaminu C, který zvyšuje vstřebávání vápníku. Pro tvorbu kostí je důležitý i obsah vitaminu K. Brokolice navíc spolu se špenátem jako jedna z mála druhů zeleniny obsahuje relativně hodně koenzymu Q10.
Brokolice je nejlepší protistresovou zeleninou pro všechny, kdo jsou pod tlakem, provozují sport a trpí problémy a konflikty. Je to zároveň nejlepší ochranná zelenina pro sliznice. Pokud třikrát v týdnu jíme brokolici, poškozená nebo dokonce zrohovatělá sliznice se rychle regeneruje.
Mimořádně vysoký obsah draslíku působí pozitivně na odvodňování a snižování krevního tlaku. Zelenina tím ulehčuje srdci a krevnímu oběhu všech, kteří trpí důsledky nedostatečného pohybu a nadměrně slané stravy.
Z brokolice také získáme podstatný podíl hořčíku, minerální látky nezbytné pro činnost svalů, srdce, přenosu nervových vzruchů a tvorbu hormonů. Je i zdrojem chromu a vysokým podílem vlákniny pomáhá proti ochabnutí střev, posiluje sliznici střev a preventivně působí proti vážným střevním onemocněním, včetně zmiňované rakoviny.
Brokolicový salát
Suroviny:
500 gramů brokolice
2 lžíce oleje
1 lžíce octa
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
Brokolici uvaříme, rozdělíme na růžice a necháme vychladnout. Smícháme olej, ocet a citronovou šťávu a zálivkou brokolici přelijeme. Poté osolíme a opepříme.
Nudle s tofu a brokolicí
- 250 gramů skelných (rýžových) nudlí
- 2 šálky brokolicových růžic
- 40 gramů zázvorového kořene
- 200 gramů tofu
- 2 velké cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce sezamového semene
- l lžička sezamového oleje
Skelné nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Zázvor nadrobno pokrájíme. Tofu rozdělíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a nadrobno posekáme.
Ve woku, nebo velkém kastrolu předvaříme brokolici v malém množství vody. Stáhneme z plotny a slijeme vodu. Ohřejeme olej, vložíme zázvor a opečeme dozlatova, vložíme tofu a rovněž opečeme. Poté přidáme cibuli a česnek a opékáme, dokud nezměkne.
Do směsi nakonec vložíme brokolici a dusíme ještě asi 1 minutu. Nakonec přidáme nudle a sójovou omáčku a za častého míchání dusíme dalších 5 minut. Pokrm posypeme sezamem a pokapeme sezamovým olejem.
Brokolice s bramborami
Suroviny:
5 malých brambor
300 gramů brokolice
100 mililitrů vody
sůl, bílý pepř
10 gramů másla (ghí)
15 gramů strouhaných mandlí
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme. Brokolici očistíme, omyjeme, oddělíme růžice, stonky nakrájíme na plátky. Vše dusíme v osolené vodě doměkka. Opepříme.
Máslo rozpustíme a opatrně na něm pražíme mandle. Pak jimi posypeme brokolici. Brokolici rozdělíme na talíře s bramborami. Vhodným doplňkem je čerstvý salát.
Barevný brokolicový salát
Suroviny:
¼ hrnku balzamikového octa
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky medu
¼ lžičky černého pepře
2 lžičky lněného oleje
2 lžičky olivového oleje
2 brokolice
1 malá červená cibule nakrájená na měsíčky
½ hrnku celých mandlí opražených a nahrubo nasekaných
½ hrnku sušených brusinek
115 gramů rozdrobeného kozího sýra
Syrové růžice brokolice vaříme 4 minuty v páře, opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Ve velké míse ušleháme ocet, hořčici, med a pepř. Za stálého šlehání přidáváme lněný a olivový olej, až se vše spojí. Směs dáme stranou. Brokolici přidáme k zálivce.
Ze zbylých stonků odkrojíme konce a škrabkou na zeleninu oloupeme tuhou slupku. Stonky posekáme v kuchyňském robotu. Posekané stonky nasypeme do mísy, přidáme cibuli, mandle a brusinky a protřeseme. Salát rovnoměrně rozdělíme na šest talířků a posypeme sýrem.
Související
-
Květák podporuje hubnutí, posiluje imunitu a výtečně pečuje o všechny buňky v těle
Mark Twain kdysi prohlásil: „Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem.“ Tato zelenina skutečně patří mezi nejmocnější a nejzdravější.
-
Fenykl je zimní zelenina, která se hodí do salátů, polévek i k zapékání. Mimo jiné pomůže trávení
Možná si ze školních let vzpomenete na slavnou marathonskou bitvu. Vedla se podle legendy na fenyklovém poli. Fenykl je u nás stále ještě málo známá a používaná zelenina.
-
Celer posiluje tělo i duši. Připravte si z něj smoothie pro ranní restart
Divoce rostoucí celer se pro tišení a úlevu od nejrůznějších potíží užíval po celý středověk. Věřilo se, že čistí krev a posiluje organismus, že pomáhá proti úzkosti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.