Mandlový chléb
Mandle jsou dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin, obsahují také řadu vitamínů a dalších prospěšných látek. Kromě běžného využití z nich můžete umlít mouku a upéct chléb. Svůj recept prozradila v pořadu Přírodní lékárna výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
2 šálky mandlové mouky (300 gramů mletých mandlí)
2/3 šálku tapiokového škrobu nebo manioku
2 polévkové lžíce lněného semínka
1 lžíce chia semínek
1 lžíce sody
špetka soli
3 vejce
¼ šálku kokosového mléka
1 lžíce javorového sirupu
¼ šálku kokosového oleje
1 lžíce jablečného octa
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a formu na chléb vyložíme papírem na pečení.
Smícháme suché ingredience v jedné míse a dobře promícháme mokré v jiné míse. Smícháme obě směsi dohromady a vlijeme do formy na chléb.
Dáme formu do trouby na 30 až 40 minut, nebo dokud nezezlátne na povrchu a nepropeče se zevnitř (zkuste propíchnout špejlí, musí zůstat suchá).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?