Mandlový chléb
Mandle jsou dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin, obsahují také řadu vitamínů a dalších prospěšných látek. Kromě běžného využití z nich můžete umlít mouku a upéct chléb. Svůj recept prozradila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 2 šálky mandlové mouky (300 gramů mletých mandlí)
- 2/3 šálku tapiokového škrobu, nebo manioku
- 2 polévkové lžíce lněného semínka
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce sody
- špetka soli
- 3 vejce
- ¼ šálku kokosového mléka
- 1 lžíce javorového sirupu
- ¼ šálku kokosového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a formu na chléb vyložíme papírem na pečení.
Smícháme suché ingredience v jedné míse a dobře promícháme mokré v jiné míse. Smícháme obě směsi dohromady a vlijeme do formy na chléb.
Dáme formu do trouby na 30 až 40 minut, nebo dokud chléb nezezlátne na povrchu a nepropeče se zevnitř (zkuste propíchnout špejlí, musí zůstat suchá).
Související
-
Sicilská pomazánka
Chuť sušených rajčat s česnekem, mořskou rybkou ančovičkou a olivami se snoubí v sicilské pomazánce. Ochutnat ji doporučuje výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
-
Čokoládová bábovka z červené řepy
Zdravý dezert, na kterém si mohou pochutnat i diabetici. To je bábovka podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové. Do těsta přidává červenou řepu a sladí stévií.
-
Jarní bylinková polévka
Recept na zdravou polévku nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová. Využijte bylinky jako popenec nebo kopřiva, díky nimž dostanete do organismu prospěšné látky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.