Mandlový chléb
Mandle jsou dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin, obsahují také řadu vitamínů a dalších prospěšných látek. Kromě běžného využití z nich můžete umlít mouku a upéct chléb. Svůj recept prozradila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- 2 šálky mandlové mouky (300 gramů mletých mandlí)
- 2/3 šálku tapiokového škrobu, nebo manioku
- 2 polévkové lžíce lněného semínka
- 1 lžíce chia semínek
- 1 lžíce sody
- špetka soli
- 3 vejce
- ¼ šálku kokosového mléka
- 1 lžíce javorového sirupu
- ¼ šálku kokosového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
Předehřejeme troubu na 180 stupňů a formu na chléb vyložíme papírem na pečení.
Smícháme suché ingredience v jedné míse a dobře promícháme mokré v jiné míse. Smícháme obě směsi dohromady a vlijeme do formy na chléb.
Dáme formu do trouby na 30 až 40 minut, nebo dokud chléb nezezlátne na povrchu a nepropeče se zevnitř (zkuste propíchnout špejlí, musí zůstat suchá).
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.