Čokoládová bábovka z červené řepy

Zdravý dezert, na kterém si mohou pochutnat i diabetici. To je bábovka podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové. Do těsta z celozrnné, nebo bezlepkové mouky přidává nastrouhanou červenou řepu a směs sladí stévií.

Ingredience
  • 500 gramů vakuované červené řepy
  • 300 gramů celozrnné špaldové mouky (nebo bezlepkové směsi)
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů hořké čokolády
  • 3 vejce
  • 50 gramů kakaa
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžíce stévie (místo kokosového cukru můžeme použít jednu lžíci stévie navíc)
  • lžička sody
  • sůl

Řepy propláchneme a nastrouháme.

Ve vodní lázni rozpustíme máslo s kvalitní hořkou čokoládou.

K řepě přidáme kokosový cukr, stévii, vejce, kakao, mouku se sodou a špetkou soli. Vlijeme máslo s čokoládou, dobře promícháme.

Formu na pečení vymažeme máslem. Nalijeme rozmíchanou směs, trochu upěchujeme.

Pečeme asi hodinu při 180 stupních.

Související

  • Nepečené pistáciové brownies

    Mezi zdravé a chutné ořechy patří zelené pistácie. Připravte z nich dezert, který rozhodně můžete mlsat bez výčitek. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

  • Amarantové lívance s ovocem

    Nejvíc bílkovin ze všech obilovin a také mnoho vlákniny obsahuje amarant. Je vhodné tedy mouku z této plodiny využít při pečení. Hodí se třeba na přípravu lívanců.

  • Čokoládová quinoa s práškem z maky

    Podzemní hlíza maka je známa pro své posilující účinky. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou jako sušený mletý prášek. Ten pak můžete přidat třeba do kaše z quinoy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.