Čokoládová bábovka z červené řepy
Zdravý dezert, na kterém si mohou pochutnat i diabetici. To je bábovka podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové. Do těsta z celozrnné, nebo bezlepkové mouky přidává nastrouhanou červenou řepu a směs sladí stévií.
- 500 gramů vakuované červené řepy
- 300 gramů celozrnné špaldové mouky (nebo bezlepkové směsi)
- 100 gramů másla
- 100 gramů hořké čokolády
- 3 vejce
- 50 gramů kakaa
- 2 lžíce kokosového cukru
- 1 lžíce stévie (místo kokosového cukru můžeme použít jednu lžíci stévie navíc)
- lžička sody
- sůl
Řepy propláchneme a nastrouháme.
Ve vodní lázni rozpustíme máslo s kvalitní hořkou čokoládou.
K řepě přidáme kokosový cukr, stévii, vejce, kakao, mouku se sodou a špetkou soli. Vlijeme máslo s čokoládou, dobře promícháme.
Formu na pečení vymažeme máslem. Nalijeme rozmíchanou směs, trochu upěchujeme.
Pečeme asi hodinu při 180 stupních.
Související
-
Nepečené pistáciové brownies
Mezi zdravé a chutné ořechy patří zelené pistácie. Připravte z nich dezert, který rozhodně můžete mlsat bez výčitek. Recept nabízí výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
-
Amarantové lívance s ovocem
Nejvíc bílkovin ze všech obilovin a také mnoho vlákniny obsahuje amarant. Je vhodné tedy mouku z této plodiny využít při pečení. Hodí se třeba na přípravu lívanců.
-
Čokoládová quinoa s práškem z maky
Podzemní hlíza maka je známa pro své posilující účinky. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou jako sušený mletý prášek. Ten pak můžete přidat třeba do kaše z quinoy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://budejovice.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.