Jedlé kaštany prospívají tělu i duši. Můžete z nich připravit nádivku, polévku nebo koláč
Kdo by neznal a do kapes si na podzim nestrkal kaštany? Jejich hlazení bylo spojováno s magickými účinky a silou zbavovat člověka slabostí a všech možných neduhů a bolestí.
Z běžně známých kaštanů se odedávna vyráběla domácí mazadla na bolavé klouby, otoky, křečové žíly a zatuhlé svaly. Medikamenty se ale podávaly jen zevně, protože kaštany mají mírně toxický účinek. I čaj z květů se užíval zevně při léčbě kožních zánětů a menších popálenin.
To však neplatí o plodech kaštanovníku jedlého, který pochází z oblastí od Středozemí až po Slovensko. Zde se běžně pěstují, pečou, praží, vaří a konzumují celé kaštany.
Tuto jedlou variantu již nabízí i naše supermarkety, takže si je kupte, nařízněte křížem a šup s nimi do trouby nebo pánve a opatrně opékejte a hlídejte, aby se nespálily. Z vařeného kaštanového pyré se připravují skutečné lahůdky.
Kaštanovou mouku na pečení doporučovala již proslavená abatyše Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Kaštanové mouky jsou již několik let běžně dostupné v obchůdcích se zdravou výživou, takže jimi můžeme doplňovat směsi bezlepkových muk na zdravé pečení.
Kaštany mají protizánětlivý účinek, tlumí a odstraňují otoky a příznivě ovlivňují pružnost a pevnost cévních stěn. Využíváme je při léčbě hemoroidů, bércových vředů, křečových žil, při zánětu žil a výskytu trombózy.
Ovlivňují také poruchy prokrvování končetin a poruchy prokrvování koronárních cév v souvislosti s působením psychiky. Mohou zmírňovat i některé formy migrény. Přípravky z kaštanů mají mírně antisklerotický účinek a můžeme je využít k léčbě a prevenci mozkových příhod.
Jedlé kaštany dodají tělu vitaminy C, E, B, K a také železo, zinek, vápník, draslík i hořčík. Prospívají srdci, oběhové soustavě, podporují vyplavování škodlivin, pomohou proti únavě, bolesti hlavy a ulevují od depresí. I tradiční čínská medicína je považovala za významný zdroj životodárné energie.
Nejčastěji se jedlé kaštany využívají při přípravě dezertů a zákusků. Také se přidávají do nádivek do masa nebo sosů a omáček.
Kaštanová nádivka do palačinek
Suroviny:
1 kilogram jedlých kaštanů
mléko (sójové, mandlové nebo ředěné kokosové)
sladidlo (stévie, med)
vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt)
100 mililitrů jablečné nebo ananasové šťávy
Jedlé kaštany oloupeme a uvaříme doměkka v mléce. Prolisované kaštany mírně dosladíme, vmícháme dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt, šťávu a dobře promícháme nebo rozmixujeme.
Používáme jako náplň do palačinek nebo jako krém do dezertních pohárů.
Kaštanová polévka
Suroviny:
10 oloupaných kaštanů
sůl, pepř
muškátový květ
cibule, česnek
zázvor
olivový olej
rukola
zeleninový vývar
trochu kokosového mléka na dozdobení pokrmu
Deset oloupaných kaštanů uvaříme doměkka (asi půl hodiny), scedíme a rozmixujeme na hladkou kaši. Tu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.
Na oleji nebo přepuštěném másle zpěníme kostičky cibule, plátky stroužku česneku a lžíci nastrouhaného zázvoru. Zalijeme zeleninovým vývarem, vmícháme kaštanovou kaši a provaříme.
Na závěr vmícháme hrst posekané rukoly a na talíři dozdobíme trochou kokosového mléka.
Kaštany v čokoládě
Suroviny:
500 gramů uvařených kaštanů
med nebo javorový sirup
hořká čokoláda
Uvařené kaštany prolisujeme a smícháme s menším množstvím medu nebo javorového sirupu. Vytvoříme hustou hmotu a uděláme z ní váleček, který nakrájíme na stejnoměrné kousky.
Potom tvoříme kuličky zašpičatělé do tvaru kaštanu. Napichujeme je na špejle a namáčíme do rozpuštěné hořké čokolády. Polevu necháme zaschnout na roštu nebo obráceném cedníku.
Kaštanová mísa
Suroviny:
500 gramů uvařených nebo upečených kaštanů
30 gramů másla
kokosový cukr
kokosová dřeň a pomeranč na dozdobení
Uvařené nebo upečené kaštany prolisujeme nebo umeleme a přidáme k nim máslo utřené s trochou kokosového cukru. Vzniklou hmotu lisujeme z výšky přes široký cedník nebo lis na brambory tak, aby na podnose vznikl nakypřený kopeček nudliček.
Dozdobíme kokosovou šlehačkou (kokosová dřeň rozmixovaná s trochou vody) a dílky pomeranče nebo kompotem.
Lyonský kaštanový koláč
Suroviny:
1 kilogram jedlých kaštanů
kokosový cukr
90 gramů másla
3 vejce
lžíce rumu
sůl, hřebíček
Kaštany nařízneme do kříže a urovnáme na vodou postříkaný plech. Pečeme dvacet minut. Kaštany oloupeme a vaříme v mírně osolené vodě s hřebíčkem.
Kaštany prolisujeme nebo umeleme, přidáme množství kokosového cukru (nebo kombinujeme stéviové sladidlo a cukr), máslo, žloutky a lžíci rumu. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou bezlepkovou moukou (například hrubě rozmixovanými ovesnými vločkami). Vlijeme kaštanovou hmotu a pečeme asi 40 minut.
Související
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Tohle není povídání na dobrou noc, k zamyšlení určitě.
moderátor Jan Pokorný


Tata a jeho syn
Autorské povídky známého divadelníka a spisovatele A. G. v jeho vlastním podání. Tata a jeho syn je sbírkou úsměvných příběhů na motivy skutečných událostí, ovšem ve skutečných kulisách a především ve skutečné době.