Jedlé kaštany prospívají tělu i duši. Můžete z nich připravit nádivku, polévku nebo koláč

29. září 2022

Kdo by neznal a do kapes si na podzim nestrkal kaštany? Jejich hlazení bylo spojováno s magickými účinky a silou zbavovat člověka slabostí a všech možných neduhů a bolestí.

Z běžně známých kaštanů se odedávna vyráběla domácí mazadla na bolavé klouby, otoky, křečové žíly a zatuhlé svaly. Medikamenty se ale podávaly jen zevně, protože kaštany mají mírně toxický účinek. I čaj z květů se užíval zevně při léčbě kožních zánětů a menších popálenin.

To však neplatí o plodech kaštanovníku jedlého, který pochází z oblastí od Středozemí až po Slovensko. Zde se běžně pěstují, pečou, praží, vaří a konzumují celé kaštany.

Jedlé kaštany

Tuto jedlou variantu již nabízí i naše supermarkety, takže si je kupte, nařízněte křížem a šup s nimi do trouby nebo pánve a opatrně opékejte a hlídejte, aby se nespálily. Z vařeného kaštanového pyré se připravují skutečné lahůdky.

Kaštanovou mouku na pečení doporučovala již proslavená abatyše Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Kaštanové mouky jsou již několik let běžně dostupné v obchůdcích se zdravou výživou, takže jimi můžeme doplňovat směsi bezlepkových muk na zdravé pečení.

Kaštany mají protizánětlivý účinek, tlumí a odstraňují otoky a příznivě ovlivňují pružnost a pevnost cévních stěn. Využíváme je při léčbě hemoroidů, bércových vředů, křečových žil, při zánětu žil a výskytu trombózy.

Čtěte také

Ovlivňují také poruchy prokrvování končetin a poruchy prokrvování koronárních cév v souvislosti s působením psychiky. Mohou zmírňovat i některé formy migrény. Přípravky z kaštanů mají mírně antisklerotický účinek a můžeme je využít k léčbě a prevenci mozkových příhod.

Jedlé kaštany dodají tělu vitaminy C, E, B, K a také železo, zinek, vápník, draslík i hořčík. Prospívají srdci, oběhové soustavě, podporují vyplavování škodlivin, pomohou proti únavě, bolesti hlavy a ulevují od depresí. I tradiční čínská medicína je považovala za významný zdroj životodárné energie.

Nejčastěji se jedlé kaštany využívají při přípravě dezertů a zákusků. Také se přidávají do nádivek do masa nebo sosů a omáček.

Kaštanová nádivka do palačinek

Ingredience
  • 1 kilogram jedlých kaštanů
  • mléko (sójové, mandlové, nebo ředěné kokosové)
  • sladidlo (stévie, med)
  • vanilkový lusk, nebo extrakt
  • 100 mililitrů jablečné, nebo ananasové šťávy

Jedlé kaštany oloupeme a uvaříme doměkka v mléce.

Prolisované kaštany mírně dosladíme, vmícháme dřeň z vanilkového lusku (nebo vanilkový extrakt), šťávu a dobře promícháme, nebo rozmixujeme.

Používáme jako náplň do palačinek nebo jako krém do dezertních pohárů.

Kaštanová polévka

Ingredience
  • 10 oloupaných kaštanů
  • sůl
  • pepř
  • muškátový květ
  • cibule
  • česnek
  • zázvor
  • olivový olej
  • rukola
  • zeleninový vývar
  • trochu kokosového mléka na dozdobení

Deset oloupaných kaštanů uvaříme doměkka (asi půl hodiny), scedíme a rozmixujeme na hladkou kaši. Tu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.

Na oleji, nebo přepuštěném másle zpěníme kostičky cibule, plátky stroužku česneku a lžíci nastrouhaného zázvoru. Zalijeme zeleninovým vývarem, vmícháme kaštanovou kaši a provaříme.

Na závěr vmícháme hrst posekané rukoly a na talíři dozdobíme trochou kokosového mléka.

Kaštanová mísa

Ingredience
  • 500 gramů uvařených, nebo upečených kaštanů
  • 30 gramů másla
  • kokosový cukr
  • kokosová dřeň a pomeranč na dozdobení

Uvařené, nebo upečené kaštany prolisujeme, nebo umeleme a přidáme k nim máslo utřené s trochou kokosového cukru.

Vzniklou hmotu lisujeme z výšky přes široký cedník, nebo lis na brambory tak, aby na podnose vznikl nakypřený kopeček nudliček.

Dozdobíme kokosovou šlehačkou (kokosová dřeň rozmixovaná s trochou vody) a dílky pomeranče, nebo kompotem.

Lyonský kaštanový koláč

Ingredience
  • 1 kilogram jedlých kaštanů
  • kokosový cukr
  • 90 gramů másla
  • 3 vejce
  • lžíce rumu
  • sůl
  • hřebíček

Kaštany nařízneme do kříže a urovnáme na vodou postříkaný plech. Pečeme dvacet minut. Kaštany oloupeme a vaříme v mírně osolené vodě s hřebíčkem.

Kaštany prolisujeme, nebo umeleme, přidáme kokosový cukr (nebo kombinujeme stéviové sladidlo a cukr), máslo, žloutky a lžíci rumu. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou bezlepkovou moukou (například hrubě rozmixovanými ovesnými vločkami). Vlijeme kaštanovou hmotu a pečeme asi 40 minut.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.