Jedlé kaštany prospívají tělu i duši. Můžete z nich připravit nádivku, polévku nebo koláč

10. listopad 2017
Jedlé kaštany

Kdo by neznal a do kapes si na podzim nestrkal kaštany? Jejich hlazení bylo spojováno s magickými účinky a silou zbavovat člověka slabostí a všech možných neduhů a bolestí.

Z běžně známých kaštanů se odedávna vyráběla domácí mazadla na bolavé klouby, otoky, křečové žíly a zatuhlé svaly. Medikamenty se ale podávaly jen zevně, protože kaštany mají mírně toxický účinek. I čaj z květů se užíval zevně při léčbě kožních zánětů a menších popálenin.

To však neplatí o plodech kaštanovníku jedlého, který pochází z oblastí od Středozemí až po Slovensko. Zde se běžně pěstují, pečou, praží, vaří a konzumují celé kaštany.

Tuto jedlou variantu již nabízí i naše supermarkety, takže si je kupte, nařízněte křížem a šup s nimi do trouby nebo pánve a opatrně opékejte a hlídejte, aby se nespálily. Z vařeného kaštanového pyré se připravují skutečné lahůdky.

Kaštanovou mouku na pečení doporučovala již proslavená abatyše Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Kaštanové mouky jsou již několik let běžně dostupné v obchůdcích se zdravou výživou, takže jimi můžeme doplňovat směsi bezlepkových muk na zdravé pečení.

Kaštany mají protizánětlivý účinek, tlumí a odstraňují otoky a příznivě ovlivňují pružnost a pevnost cévních stěn. Využíváme je při léčbě hemoroidů, bércových vředů, křečových žil, při zánětu žil a výskytu trombózy.

Ovlivňují také poruchy prokrvování končetin a poruchy prokrvování koronárních cév v souvislosti s působením psychiky. Mohou zmírňovat i některé formy migrény. Přípravky z kaštanů mají mírně antisklerotický účinek a můžeme je využít k léčbě a prevenci mozkových příhod.

Jedlé kaštany

Jedlé kaštany dodají tělu vitaminy C, E, B, K a také železo, zinek, vápník, draslík i hořčík. Prospívají srdci, oběhové soustavě, podporují vyplavování škodlivin, pomohou proti únavě, bolesti hlavy a ulevují od depresí. I tradiční čínská medicína je považovala za významný zdroj životodárné energie.

Nejčastěji se jedlé kaštany využívají při přípravě dezertů a zákusků. Také se přidávají do nádivek do masa nebo sosů a omáček.

Kaštanová nádivka do palačinek

Suroviny:
1 kilogram jedlých kaštanů
mléko (sójové, mandlové nebo ředěné kokosové)
sladidlo (stévie, med)
vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt)
100 mililitrů jablečné nebo ananasové šťávy

Jedlé kaštany oloupeme a uvaříme doměkka v mléce. Prolisované kaštany mírně dosladíme, vmícháme dřeň z vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt, šťávu a dobře promícháme nebo rozmixujeme.

Používáme jako náplň do palačinek nebo jako krém do dezertních pohárů.


Kaštanová polévka

Suroviny:
10 oloupaných kaštanů
sůl, pepř
muškátový květ
cibule, česnek
zázvor
olivový olej
rukola
zeleninový vývar
trochu kokosového mléka na dozdobení pokrmu

Kaštanový krém se zázvorem

Deset oloupaných kaštanů uvaříme doměkka (asi půl hodiny), scedíme a rozmixujeme na hladkou kaši. Tu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.

Na oleji nebo přepuštěném másle zpěníme kostičky cibule, plátky stroužku česneku a lžíci nastrouhaného zázvoru. Zalijeme zeleninovým vývarem, vmícháme kaštanovou kaši a provaříme.

Na závěr vmícháme hrst posekané rukoly a na talíři dozdobíme trochou kokosového mléka.


Kaštany v čokoládě

Suroviny:
500 gramů uvařených kaštanů
med nebo javorový sirup
hořká čokoláda

Uvařené kaštany prolisujeme a smícháme s menším množstvím medu nebo javorového sirupu. Vytvoříme hustou hmotu a uděláme z ní váleček, který nakrájíme na stejnoměrné kousky.

Potom tvoříme kuličky zašpičatělé do tvaru kaštanu. Napichujeme je na špejle a namáčíme do rozpuštěné hořké čokolády. Polevu necháme zaschnout na roštu nebo obráceném cedníku.


Kaštanová mísa

Suroviny:
500 gramů uvařených nebo upečených kaštanů
30 gramů másla
kokosový cukr
kokosová dřeň a pomeranč na dozdobení

Jedlé kaštany

Uvařené nebo upečené kaštany prolisujeme nebo umeleme a přidáme k nim máslo utřené s trochou kokosového cukru. Vzniklou hmotu lisujeme z výšky přes široký cedník nebo lis na brambory tak, aby na podnose vznikl nakypřený kopeček nudliček.

Dozdobíme kokosovou šlehačkou (kokosová dřeň rozmixovaná s trochou vody) a dílky pomeranče nebo kompotem.


Lyonský kaštanový koláč

Suroviny:
1 kilogram jedlých kaštanů
kokosový cukr
90 gramů másla
3 vejce
lžíce rumu
sůl, hřebíček

Kaštany nařízneme do kříže a urovnáme na vodou postříkaný plech. Pečeme dvacet minut. Kaštany oloupeme a vaříme v mírně osolené vodě s hřebíčkem.

Kaštany prolisujeme nebo umeleme, přidáme množství kokosového cukru (nebo kombinujeme stéviové sladidlo a cukr), máslo, žloutky a lžíci rumu. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou bezlepkovou moukou (například hrubě rozmixovanými ovesnými vločkami). Vlijeme kaštanovou hmotu a pečeme asi 40 minut.

Všechny díly pořadu Přírodní lékárna najdete ZDE