Jedlé kaštany prospívají tělu i duši. Můžete z nich připravit nádivku, polévku nebo koláč
Kdo by neznal a do kapes si na podzim nestrkal kaštany? Jejich hlazení bylo spojováno s magickými účinky a silou zbavovat člověka slabostí a všech možných neduhů a bolestí.
Z běžně známých kaštanů se odedávna vyráběla domácí mazadla na bolavé klouby, otoky, křečové žíly a zatuhlé svaly. Medikamenty se ale podávaly jen zevně, protože kaštany mají mírně toxický účinek. I čaj z květů se užíval zevně při léčbě kožních zánětů a menších popálenin.
To však neplatí o plodech kaštanovníku jedlého, který pochází z oblastí od Středozemí až po Slovensko. Zde se běžně pěstují, pečou, praží, vaří a konzumují celé kaštany.
Tuto jedlou variantu již nabízí i naše supermarkety, takže si je kupte, nařízněte křížem a šup s nimi do trouby nebo pánve a opatrně opékejte a hlídejte, aby se nespálily. Z vařeného kaštanového pyré se připravují skutečné lahůdky.
Kaštanovou mouku na pečení doporučovala již proslavená abatyše Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Kaštanové mouky jsou již několik let běžně dostupné v obchůdcích se zdravou výživou, takže jimi můžeme doplňovat směsi bezlepkových muk na zdravé pečení.
Kaštany mají protizánětlivý účinek, tlumí a odstraňují otoky a příznivě ovlivňují pružnost a pevnost cévních stěn. Využíváme je při léčbě hemoroidů, bércových vředů, křečových žil, při zánětu žil a výskytu trombózy.
Čtěte také
Ovlivňují také poruchy prokrvování končetin a poruchy prokrvování koronárních cév v souvislosti s působením psychiky. Mohou zmírňovat i některé formy migrény. Přípravky z kaštanů mají mírně antisklerotický účinek a můžeme je využít k léčbě a prevenci mozkových příhod.
Jedlé kaštany dodají tělu vitaminy C, E, B, K a také železo, zinek, vápník, draslík i hořčík. Prospívají srdci, oběhové soustavě, podporují vyplavování škodlivin, pomohou proti únavě, bolesti hlavy a ulevují od depresí. I tradiční čínská medicína je považovala za významný zdroj životodárné energie.
Nejčastěji se jedlé kaštany využívají při přípravě dezertů a zákusků. Také se přidávají do nádivek do masa nebo sosů a omáček.
Kaštanová nádivka do palačinek
- 1 kilogram jedlých kaštanů
- mléko (sójové, mandlové, nebo ředěné kokosové)
- sladidlo (stévie, med)
- vanilkový lusk, nebo extrakt
- 100 mililitrů jablečné, nebo ananasové šťávy
Jedlé kaštany oloupeme a uvaříme doměkka v mléce.
Prolisované kaštany mírně dosladíme, vmícháme dřeň z vanilkového lusku (nebo vanilkový extrakt), šťávu a dobře promícháme, nebo rozmixujeme.
Používáme jako náplň do palačinek nebo jako krém do dezertních pohárů.
Kaštanová polévka
- 10 oloupaných kaštanů
- sůl
- pepř
- muškátový květ
- cibule
- česnek
- zázvor
- olivový olej
- rukola
- zeleninový vývar
- trochu kokosového mléka na dozdobení
Deset oloupaných kaštanů uvaříme doměkka (asi půl hodiny), scedíme a rozmixujeme na hladkou kaši. Tu ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.
Na oleji, nebo přepuštěném másle zpěníme kostičky cibule, plátky stroužku česneku a lžíci nastrouhaného zázvoru. Zalijeme zeleninovým vývarem, vmícháme kaštanovou kaši a provaříme.
Na závěr vmícháme hrst posekané rukoly a na talíři dozdobíme trochou kokosového mléka.
Kaštanová mísa
- 500 gramů uvařených, nebo upečených kaštanů
- 30 gramů másla
- kokosový cukr
- kokosová dřeň a pomeranč na dozdobení
Uvařené, nebo upečené kaštany prolisujeme, nebo umeleme a přidáme k nim máslo utřené s trochou kokosového cukru.
Vzniklou hmotu lisujeme z výšky přes široký cedník, nebo lis na brambory tak, aby na podnose vznikl nakypřený kopeček nudliček.
Dozdobíme kokosovou šlehačkou (kokosová dřeň rozmixovaná s trochou vody) a dílky pomeranče, nebo kompotem.
Lyonský kaštanový koláč
- 1 kilogram jedlých kaštanů
- kokosový cukr
- 90 gramů másla
- 3 vejce
- lžíce rumu
- sůl
- hřebíček
Kaštany nařízneme do kříže a urovnáme na vodou postříkaný plech. Pečeme dvacet minut. Kaštany oloupeme a vaříme v mírně osolené vodě s hřebíčkem.
Kaštany prolisujeme, nebo umeleme, přidáme kokosový cukr (nebo kombinujeme stéviové sladidlo a cukr), máslo, žloutky a lžíci rumu. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou bezlepkovou moukou (například hrubě rozmixovanými ovesnými vločkami). Vlijeme kaštanovou hmotu a pečeme asi 40 minut.
Související
-
Nejzdravější svačina? Fíky, které mají málo kalorií a přitom zasytí a povzbudí
Fíky byly známé již v biblických dobách a sama Bible je ze všech druhů ovoce zmiňuje nejčastěji. Z téhož zdroje se dozvídáme, že fíkové listy byly první lidskou módou.
-
Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí. Ovoce pomáhá proti chorobám srdce i nádorům
Již známý farář Sebastian Kneipp doporučoval jablka jako pokrm krvi prospěšný. Jsou nejtypičtějším ovocem našich zahrad a přitom i pravděpodobně nejlepším na konzumaci.
-
Hroznové víno zlepší vaše zažívání. Dejte ho na koláč, ale zkuste i s rybou a játry
Je to ovoce, kterého se na světě pěstuje zdaleka nejvíc. Hroznové víno bylo známé již v antice a rychle se rozšířilo do celé Evropy. Dnes víme, že má i blahodárné účinky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.