Zálivka vinagrette s olejem z ostropestřce

Vinagrette patří mezi klasické zálivky na salát. Výživová poradkyně Štěpánka Kutišová ale doporučuje použít při přípravě olej z ostropestřce, byliny, která pomáhá k očistě těla.

Ingredience
  • 1 lžíce vinného, nebo jablečného octa
  • 3 lžíce ostropestřcového oleje
  • mletý pepř
  • sůl
  • špetka kokosového cukru

Všechny ingredience dobře rozmísíme, ideálně metlou, popřípadě vidličkou.

Vinný ocet můžeme nahradit klasickým octem naředěným červeným vínem. Chuť ale není tak dobrá.

Zálivku lze vyrobit i do zásoby.

Související

  • Odlehčený waldorf salát

    Waldorfský salát patří mezi klasické saláty. Tradičně se ochucuje dresinkem z majonézy, ale můžete připravit i lehčí variantu. Svůj recept nabízí výživová poradkyně.

  • Pečená mrkev s koriandrem

    Velmi zdravou přílohou může být pečená mrkev. Okořeňte ji koriandrem, který je zdrojem látek pomáhajících v boji proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám.

  • Salát s rukolou a granátovým jablkem

    Posilovat srdce pomáhá granátové jablko. Pokud ho chcete využít a připravit skutečně zdravý pokrm, vyzkoušejte recept na salát Štěpánky Kutišové z pořadu Přírodní lékárna.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.