Zálivka vinagrette s olejem z ostropestřce
Vinagrette patří mezi klasické zálivky na salát. Výživová poradkyně Štěpánka Kutišová ale doporučuje použít při přípravě olej z ostropestřce, byliny, která pomáhá k očistě těla.
- 1 lžíce vinného, nebo jablečného octa
- 3 lžíce ostropestřcového oleje
- mletý pepř
- sůl
- špetka kokosového cukru
Všechny ingredience dobře rozmísíme, ideálně metlou, popřípadě vidličkou.
Vinný ocet můžeme nahradit klasickým octem naředěným červeným vínem. Chuť ale není tak dobrá.
Zálivku lze vyrobit i do zásoby.
Související
-
Odlehčený waldorf salát
Waldorfský salát patří mezi klasické saláty. Tradičně se ochucuje dresinkem z majonézy, ale můžete připravit i lehčí variantu. Svůj recept nabízí výživová poradkyně.
-
Pečená mrkev s koriandrem
Velmi zdravou přílohou může být pečená mrkev. Okořeňte ji koriandrem, který je zdrojem látek pomáhajících v boji proti rakovině, diabetu, obezitě a srdečním chorobám.
-
Salát s rukolou a granátovým jablkem
Posilovat srdce pomáhá granátové jablko. Pokud ho chcete využít a připravit skutečně zdravý pokrm, vyzkoušejte recept na salát Štěpánky Kutišové z pořadu Přírodní lékárna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.