Pečené kuře s rozmarýnem

Rozmarýn je bylinka, která dodává lahodnou chuť pokrmům, ale také má mnohé pozitivní účinky na lidské zdraví. Její sílu můžete využít třeba při pečení kuřete podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
1 velké kuře
4 červené cibulky rozčtvrcené
8 stroužků česneku
hrst čerstvého bobkového listu (seženete v květinářství, nebo použijte sušený)
½ citronu
4 lžíce olivového oleje
3 lžíce čerstvého rozmarýnu (nebo 1žička sušeného)
2 červené papriky
3 nahrubo nakrájené cukety
400 gramů menších brambor
sůl, pepř

Nastavíme troubu na 190° Celsia. Do kuřete vložíme část cibule, dva stroužky česneku, dva bobkové listy a citron. Pak kuře položíme do pekáče prsíčky nahoru, potřeme lžící olivového oleje, osolíme a opepříme. Posypeme rozmarýnem a zbylými bobkovými listy.

Papriky (bez semínek, nakrájené na čtvrtky), cukety a zbylou cibuli vsypeme do mísy. Přidáme vydrhnuté celé brambory, zbylý česnek a rozmarýn. Okořeníme, promícháme se zbylým olejem a vsypeme ke kuřeti.

Hodinu pečeme pod alobalem. Pak odkryjeme a dopečeme do křupava. Když je kuře hotové (po píchnutí vidličkou z něj vytéká čirá šťáva), přikryjeme ho a necháme asi čtvrt hodiny chladnout.

Můžeme sebrat tuk z povrchu a šťávu slít do džbánku. Bude se pak lépe rozlévat na jednotlivé porce. Podáváme s listovým salátem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.