Pečená zavařenina z arónie

Plody černé jeřabiny obsahují řadu prospěšných látek, které mohou pomoci v boji proti nejrůznějším nemocem. Jednou z možností, jak arónii zpracovat, je zavařenina. Svůj recept prozradila Štěpánka Kutišová, odborná garantka pořadu Přírodní lékárna.

Suroviny:
1 kilogram plodů arónie
300 až 500 gramů kokosového cukru
3 celé skořice
10 hřebíčků

Plody arónie dáme na plech spolu s dalšími surovinami, promícháme a pečeme, až pustí šťávu (asi hodinu na 180 stupňů). Na dochucení můžeme pokapat rumem. Naplníme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.

Související

  • Chlorellový chia pudink

    Malá zelená řasa chlorella pomáhá ke správnému trávení, vylučování, krevnímu oběhu i funkci detoxikačních orgánů. Ve formě prášku ji můžeme využít například do pudinku.

  • Jitrocelový sirup

    Jitrocel pomáhá při kašli, působí protizánětlivě, klidní žaludek nebo urychluje hojení kožních poranění. Vhodným přípravkem, a to zejména pro děti, je jitrocelový sirup.

  • Rakytníkový likér

    Rakytník je mimořádné bohatý na vitamin C, ale i další zdraví prospěšné látky. Jednoduchým způsobem z něj můžete připravit likér. Jak na to, poradila Štěpánka Kutišová.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.