Hovězí se žampiony a sezamem

Sezamová semínka obsahují látky, které bojují proti srdečním chorobám a také řadě druhů rakoviny. Proto se vyplatí na ně v kuchyni nezapomínat. Hodí se třeba k hovězímu masu. Zkuste recept výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Ingredience
  • 60 gramů pražených sezamových semínek
  • 120 gramů hovězího roštěnce
  • 120 gramů čerstvých žampionů
  • 120 gramů malých bílých žampionů
  • 120 gramů hub šitake
  • 240 gramů celých hrachových lusků (případně použijte fazolové)
  • 60 gramů čerstvé jarní cibulky s natí
  • 120 mililitrů hovězího, nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového, nebo avokádového oleje
  • 1 lžíce sezamového oleje

Hovězí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky. Namočíme je v sezamovém oleji. Na talíř nasypeme sezamová semínka a nudličky v nich obalíme.

Na velkém plameni rozehřejeme pánev se silným dnem a nepřilnavým povrchem. Vlijeme do ní olivový olej. Přidáme houby nakrájené na plátky a rychle je opražíme, aby měly zlatavé okraje.

Přidáme cibulku a minutu restujeme. Přidáme hrachové lusky, restujeme doměkka zhruba minutu (fazolové si předem necháme projít varem).

Pak přidáme hovězí maso, opékáme dohněda 1 až 2 minuty. Přidáme vývar, zmírníme plamen. Dobře promícháme. Vaříme, dokud omáčka nezačne vřít. Osolíme a opepříme podle chuti.

Podáváme s bílou či hnědou rýží nebo s asijskými nudlemi.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.