Tortilly s trhaným vepřovým masem

Chcete připravit nějakou chuťovku, netradiční večeři? Vítaným tipem může být recept Petra Stupky na zapečené tortilly s trhaným vepřovým masem. Když si maso upečete předem, je příprava pokrmu už velmi jednoduchá a zvládnete ji rychle třeba po příchodu z práce.

Ingredience
  • 500 gramů vepřové krkovice
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 menší papriky
  • chilli papričky dle chuti
  • předem uvařené, nebo sterilované fazole
  • sůl
  • římský kmín
  • pepř
  • strouhaný sýr

Vepřovou krkovici nakrájejte na stejnoměrné řízky, nebo kostky. Osolte, pomelte římským kmínem a pepřem.

Do pekáče vložte dvě větší nahrubo nakrájené cibule, pět i více rozsekaných stroužků česneku, podle libosti pálivé papričky, dvě menší papriky krájené na proužky a předem uvařené fazole, případně sterilované fazole z konzervy. Vše podlijte trochou vody a na vrstvu zeleniny rozložte maso.

Pečte pod poklicí při teplotě do 140 stupňů alespoň hodinu a půl. Cílem je, aby maso bylo velmi měkké, ale ne opečené či spálené. Takto upravené maso pak dopékejte odkryté při vyšší teplotě, aby se na povrchu lehce opeklo.

Hotové maso vyjměte z pekáče a zakryjte ho, aby neoschlo.

Výpek se zeleninou a fazolemi doplňte trochou protlaku, krátce povařte a nakonec přidejte citronovou šťávu. Vše rozmixujte na hladkou pastu – salsu.

Vepřové maso roztrhejte vidličkou na jednotlivá vlákna. Potřete tortilly salsou, na ni rozprostřete trhané maso, zasypte sýrem a stočte.

Stočené tortilly naskládejte do máslem vymaštěného pekáče, potřete je máslem a rozpečte při 140 stupních. Podávejte se salátem.

Související

  • Kuřecí roláda s žemlovou nádivkou

    Svinutý plát masa s náplní se připravuje už stovky let. Svůj osvědčený recept má i autor pořadu Kuchařské čarování Petr Stupka. Vyzkoušejte jeho kuřecí roládu.

  • Fazolové krokety

    Hledáte zajímavou přílohu k jídlu, navíc ještě v trochu zdravější variantě? Zkuste krokety z bílých fazolí podle Petra Stupka. Chutnají i samotné, třeba jako předkrm.

  • Lotrinský králík

    Jak upéct králíka? Kulinář Petr Stupka přináší inspiraci z Lotrinska, tedy území na severovýchodě Francie. Maso tu pečou se zeleninou, prorostlou slaninou a bílým vínem.