Amarantový makovník

Mák je skutečnou domácí „superpotravinou“. Jedná o rostlinu s bezkonkurenčně nejvyšším množstvím přirozeně se vyskytujícího vápníku. Kromě klasických makovců a makových buchet z něj můžete upéct i zdravější dezert.

Ingredience
  • 150 gramů čerstvě mletého máku
  • 80 gramů ovesné, 80 gramů pohankové a 80 gramů amarantové mouky
  • 2 vejce
  • 30-50 gramů palmového cukru nebo stévie
  • 1-2 polévkové lžíce spařených nebo bio rozinek
  • ½ čajové lžičky sody
  • minerálka s vyšším obsahem hořčíku
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Všechny mouky, cukr a sodu smíchejte v míse a osolte špetkou soli. Přidejte rozinky.

Vejce rozšlehejte s trochou vody a postupně zapracujte do mouky a míchejte, až se dokonale spojí. Přidejte rozehřáté máslo a zapracujte. Nakonec přilijte minerálku a vypracujte těsto.

Nalijte na pečicí papír a pečte při střední teplotě.

Související

  • Dýňový koláč (bez lepku, cukru, laktózy)

    Recept na zdravý dezert bezlepkové mouky slazený javorovým sirupem s dýní nabídla v pořadu Přírodní lékárna diabetoložka Štěpánka Kutišová.

  • Čokoládové Crème Brûlée

    Slavný francouzský dezert s karamelovou krustou můžete připravit i ve zdravější verzi z kokosového mléka. Jak na to, poradila Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.

  • Domácí müsli tyčinky

    Nekupujte müsli tyčinky v obchodech. Často nejsou zdaleka tak zdravé, jak si lidé myslí. Pokud si je připravíte doma, budete mít jistotu, že jsou skutečně kvalitní

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.