Pesto z medvědího česneku
Medvědí česnek obsahuje spoustu vitaminu C. Jednou z možností, jak jej zpracovat v kuchyni, je zdravé zelené pesto. Recept nabídla v pořadu Přírodní lékárna Štěpánka Kutišová.
Suroviny:
200 gramů medvědího česneku
20 mililitrů olivového oleje
50 gramů parmazánu
10 gramů sezamového semínka
sůl
Medvědí česnek omyjeme, společně s olejem vložíme do mixéru a jemně umixujeme. Přidáme parmazán, sůl a sezamové semínko. Pár vteřin ještě mixujeme, nicméně se snažíme zachovat strukturu semínka a kousky sýru.
Dáme do skleničky, směs zalijeme ještě trochou oleje. Pečlivě uzavřeme a necháme v lednici, kde vydrží několik měsíců.
Související
-
Medvědí česnek vás nakopne. Používejte ho do polévek, smoothie i salátů
Obliba medvědího česneku strmě stoupá. Pokud si netroufáte hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, vysázejte si rostlinu nebo vyrazte do obchodu.
-
Zeleninový barevný salát s polníčkem
Salát polníček je bohatý zejména na hořčík, nejdůležitější minerál proti stresu a na podporu kondice. Neměli bychom na něj tedy zapomínat při přípravě lehkých jídel.
-
Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem
Už naši předci využívali kopřivy k léčebným účelům, tyto byliny maximálně posilují organismus. Jak je využít v kuchyni, radí dietoložka Štěpánka Kutišová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.