Kari čočková polévka
Čočka patří do rodiny luštěnin a je dobrým zdrojem vlákniny, zlepšuje například symptomy syndromu dráždivého tračníku. Tip na zdravé jídlo z čočky dala dietoložka Štěpánka Kutišová v pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
4 velké stroužky česneku oloupané a jemně nasekané
2 střední žluté cibule jemně pokrájené
1 polévková lžíce olivového oleje
2 šálky čočky
10 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru
1 šálek kukuřice
3 až 4 pokrájené mrkve
3 velké žluté brambory pokrájené na kostičky
¼ lžičky římského kmínu
2 lžičky kari
sůl
V malé pánvi orestujeme cibuli a česnek na olivovém oleji při střední teplotě do změknutí.
Dobře umyjeme čočku, do velkého hrnce přidáme vývar a další ingredience včetně česneku a cibule. Necháme vařit a občas zamícháme, vaříme nejméně hodinu.
Servírujeme teplé.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.