Domácí limonáda s mátou
Máta zvyšuje pozornost a soustředění a podporuje paměť a duševní výkon. Její síly můžete snadno využít, když ji přidáte do limonády podle receptu Štěpánky Kutišové, odborné garantky pořadu Přírodní lékárna.
Suroviny:
lístky z jednoho stonku máty peprné
3 lžičky kokosového cukru
1 - 2 limety nebo citróny
1,5 litru vody
Limetu nebo citrón vymačkáme do skleněného džbánu. Přidáme cukr a natrhané lístky máty. Zalijeme vodou a dobře promícháme.
Limonádu necháme vychladit, můžeme přidat plátky limety nebo citrónu a kostky ledu.
Tip: Místo cukru je možné použít med, stévii nebo javorový sirup. Zvýraznění chuti pomůže trocha čerstvého zázvoru.
Související
-
Zlaté mléko
Elixírem zdraví je zlaté mléko. Obsahuje totiž koření, díky kterému detoxikuje játra, zvyšuje imunitu a likviduje záněty. Recept připomněla Štěpánka Kutišová.
-
Skořicový čaj
Skořice patří mezi nejsilnější antioxidanty, skvěle poslouží mimo jiné k posílení organismu. Proto bychom měli šálek kávy alespoň občas vyměnit za skořicový čaj.
-
Májská horká čokoláda
Blahodárným nápojem pro náš organismus může být horká čokoláda s kajenským pepřem a skořicí. Připravte si ji podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.