Čajové sušenky s medem a meruňkami
Čaj má blahodárné účinky na lidské zdraví. K šálku nápoje si můžete připravit i sušenky s čajem, vylepšené mandlemi a meruňkami. Svůj recept prozradila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.
- ¾ šálku alternativního mléka (sójové, mandlové, kokosové)
- 4 sáčky černého čaje
- 1 a ¾ šálku celozrnné špaldové mouky
- 1 šálek polohrubé (možno alternativní) mouky
- ¾ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 žloutky
- 1/3 šálku celých mandlí, lehce opražených
- 1/3 šálku nahrubo nasekaných sušených meruněk
- ½ až ¾ šálku medu
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Přivedeme mléko k varu v kastrůlku. Sejmeme z ohně a vložíme do něj sáčky s čajem, zakryjeme a necháme 5 minut louhovat. Pak sáčky vyjmeme a vymačkáme, do mléka s čajem přimícháme med a necháme zchladnout.
Do větší mísy dáme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Elektrickým šlehačem do směsi zapracujeme čajovou směs a žloutky, aby vzniklo těsto. Vmícháme mandle a meruňky.
Těsto přendáme na mírně pomoučený vál a zlehka prohněteme. Rozdělíme na poloviny. Pomoučenýma rukama z každé poloviny vytvarujeme váleček o rozměrech zhruba 30x5 cm a přendáme jej na moukou vysypaný a vymazaný plech.
Pečeme asi 35 minut, dokud sušenky nebudou nazlátlé. Pak je vyjmeme z trouby a necháme 10 minut chladnout. Zoubkovaným nožem je šikmo rozkrájíme na oválky silné 2 cm.
Řezy rozložíme na plech a pečeme je 10 minut, nebo dokud nebudou křupavé a zlatavé, jednou je obrátíme. Vypneme a necháme vychladnout mimo plech.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.