Čajové sušenky s medem a meruňkami

Čaj má blahodárné účinky na lidské zdraví. K šálku nápoje si můžete připravit i sušenky s čajem, vylepšené mandlemi a meruňkami. Svůj recept prozradila výživová poradkyně Štěpánka Kutišová.

Ingredience
  • ¾ šálku alternativního mléka (sójové, mandlové, kokosové)
  • 4 sáčky černého čaje
  • 1 a ¾ šálku celozrnné špaldové mouky
  • 1 šálek polohrubé (možno alternativní) mouky
  • ¾ lžičky jedlé sody
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 2 žloutky
  • 1/3 šálku celých mandlí, lehce opražených
  • 1/3 šálku nahrubo nasekaných sušených meruněk
  • ½ až ¾ šálku medu

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Přivedeme mléko k varu v kastrůlku. Sejmeme z ohně a vložíme do něj sáčky s čajem, zakryjeme a necháme 5 minut louhovat. Pak sáčky vyjmeme a vymačkáme, do mléka s čajem přimícháme med a necháme zchladnout.

Do větší mísy dáme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Elektrickým šlehačem do směsi zapracujeme čajovou směs a žloutky, aby vzniklo těsto. Vmícháme mandle a meruňky.

Těsto přendáme na mírně pomoučený vál a zlehka prohněteme. Rozdělíme na poloviny. Pomoučenýma rukama z každé poloviny vytvarujeme váleček o rozměrech zhruba 30x5 cm a přendáme jej na moukou vysypaný a vymazaný plech.

Pečeme asi 35 minut, dokud sušenky nebudou nazlátlé. Pak je vyjmeme z trouby a necháme 10 minut chladnout. Zoubkovaným nožem je šikmo rozkrájíme na oválky silné 2 cm.

Řezy rozložíme na plech a pečeme je 10 minut, nebo dokud nebudou křupavé a zlatavé, jednou je obrátíme. Vypneme a necháme vychladnout mimo plech.

Související

  • Štěpánčiny ananasové sušenky

    Mezi exotické ovoce s prokazatelně pozitivními účinky na naše zdraví patří ananas. Nejlepší je syrový, ale můžete ho využít třeba pro zpestření sušenek.

  • Čokoládová bábovka z červené řepy

    Zdravý dezert, na kterém si mohou pochutnat i diabetici. To je bábovka podle receptu výživové poradkyně Štěpánky Kutišové. Do těsta přidává červenou řepu a sladí stévií.

  • Božské kakaové sušenky

    Receptů na sladkosti s kakaem a čokoládou existuje nespočet. Připravit ale můžete i zdravější variantu. Zkuste třeba sušenky podle výživové poradkyně Štěpánky Kutišové.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.